„Подкрепа“: 300 000 възрастни не дочакаха ръста на пенсиите

300 000 пенсионери са починали и няма да дочакат ръста на пенсиите догодина. Това обявиха от КТ „Подкрепа“ на пресконференция във вторник. Според вицепрезидента на синдиката „пенсиите трябва да са зона, забранена за политици“. Ръководството на конфедерацията  засипа с критики властта заради „конюнктурното увеличение на пенсиите от 1 април“ догодина.
Според Манолов, философията на управляващата партия е, че ако повишението се даде от 1 юли, както повелява Кодексът за социално осигуряване, възрастните нямало да успеят „да смелят голямата добрина“ за изборите, които ще са няколко дни след това.
Затова пък ако увеличението е след 1 април, пенсионерите ще имат достатъчно време да го осмислят. „Това е жалко и тъжно“, коментира още Димитър Манолов.
Фактът, че 3 години и 9 месеца пенсиите не са увеличавани, а след това се компенсира с еднократно повишение преди изборите, е цинично и е профанизиране на системата, каза Манолов. Това е все едно да гладуваш три дни и след това на четвъртия да се натъпчеш.
Най-циничното е, че за този период са починали 300 000 пенсионери, които няма как да бъдат компенсирани на четвъртата година, обявиха от „Подкрепа“.
Те настояват да се върне „златното швейцарско правило“, с което всяка година пенсиите се индексират според ръста на инфлацията.
Икономическият експерт към конфедерацията Николай Николов обяви, че е неприемливо пенсиите да се вдигат диференцирано, според годината на пенсиониране, както планира правителството. Това го нямало и във формулата, записана в Кодекса за социално осигуряване и следователно противоречало на нормативната база. 
От „Подкрепа“ заявиха, че компенсациите при бременност, раждане и отглеждане на деца са замразени повече от пет години, което не е нормално, тъй като майките били специално защитени от Конституцията.
Лидерът на профсъюза Константин Тренчев изрази сериозни съмнения, че държавата има откъде да повиши и заплатите в администрацията. „Икономиката затъва, всеки ден чуваме как работодателите свиват бизнеса си, съкращават персонал и заплати“, обясни Тренчев.
В момента държавата затяга контрола и изтръсква чувала, но няма производство и бизнесът потъва. Дано ни убедят, че има откъде да се вдигнат доходите, но аз не виждам начин, каза още д-р Тренчев.
По-рано и от КНСБ разкритикуваха властта и обявиха, че не приемат планирания механизъм за ръст на пенсиите. Лидерът на синдиката Пламен Димитров заяви пред Нова телевизия, че увеличението трябва да влезе в сила не от 1 април, а от 1 януари и то трябва да е с 11-12%, ако се вземе предвид реалното ниво на инфлацията.

Станете почитател на Класа