Президентът е скептик, че ще гласуваме електронно за „Белене“

Сигурен съм, че да гласуваме електронно на референдума за „Белене“ е много добра идея, но дали сме готови, трябва да отговори изпълнителната власт. Лично аз се съмнявам, че имаме такава възможност, но го подкрепям. Това каза президентът Росен Плевнелиев във вторник след като участва в откриването на швейцарски завод за фиброоптични компоненти в София.
Държавният глава припомни, че темата за въвеждане на електронно гласуване на парламентарния вот догодина е била обсъждана в рамките на дебата за изборното законодателство, проведен при него преди няколко месеца.
Според Росен Плевнелиев обаче, „не може да има референдум за конкретен проект, а въпросът трябва да бъде принципен“.
„Имаме златен шанс именно с дебата и с подготовката на референдума да покажем цялата истина за българската енергетика и съм оптимист, че това ще се случи в парламента”, коментира още президентът.
Държавният глава подчерта, че дискусията не трябва да се политизира и че не бива отново да се стига до политическо противопоставяне. „Енергетиката трябва да ни обединява, защото цената в енергетиката я плаща следващото поколение на България“, обяви Плевнелиев. Ако политиците искат българите да гласуват за тях, трябва „откровено да сложат цифрите на масата“. Според него трябва да се разкрие какво се е случвало в сектора през последните 20 години.
По повод новия завод, Плевнелиев заяви: „Гордея се, че днес в София се открива високотехнологично предприятие на компания от Швейцария, която е най-конкурентната икономика и символ на най-високо качество в света. По този начин нашата страна се превръща лека-полека в една малка Швейцария“. 
Инвестицията е на фирмата „Райхле и Де-Марси“ и е за близо 10 млн. лева. Заводът у нас ще се занимава с производство и сглобяване на фиброоптични компоненти за комуникационни мрежи.
Компанията е един от най-големите доставчици на фиброоптични кабели в света, а в производството са ангажирани 100 млади и висококвалифицирани българи, съобщават от пресцентъра на „Дондуков“ 2.
Плевнелиев заяви, че инвестициите в страната тази година са два пъти повече спрямо предходната. Той подчерта, че структурата на преките чуждестранни инвестиции вече е променена – 85 на сто от тях са в производствени предприятия и в машини, а едва 15 на сто са в недвижими имоти и търговски центрове.
„Знаем как да се позиционираме по пътя на технологиите, а българските специалисти са талантливи и добре образовани“, каза още държавният глава на церемонията по откриването.

Станете почитател на Класа