Парламентарна комисия ще разследва АЕЦ „Белене“

Парламентарна комисия ще проверява всички данни и факти, свързани с проекта АЕЦ „Белене“ от момента на рестарта му през 2002 г. до прекратяването му с решение на Народното събрание през март 2012 г. Това решиха депутатите в сряда след няколкочасови бурни дебати.
Преди това обаче парламентът отхвърли предложение на Иван Костов за изслушване на министър-председателя по темата. Според лидера на ДСБ премиерът следва да отговори защо държавата не изпълнява собствените си решения и не е предприела стъпки по окончателното прекратяване на проекта „Белене“. Костов припомни, че през март т.г. правителството и НС взеха решения за спиране строежа на втора атомна. Въпреки това кабинетът водел преговори „зад гърба“ на парламента с мними американски инвеститори, зад които се криели руски капитали.
Иван Костов изрази подкрепа за създаването на комисия, която да разследва всички обстоятелства около „Белене“, тъй като според него министри от БСП са харчили пари за един „безнадежден проект“ само, за да получават комисионни. Костов нападна разследващите и прокуратурата, които разпитвали дребни чиновници и счетоводители от НЕК, вместо да потърсят отговорност от виновните, които били по върховете на властта. Той се обърна към бившите управляващи с думите: „Трябва да отговаряте пред новия главен прокурор, защото сегашният прояви апатия по въпроса“.
Лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев прогнозира, че новата комисия ще бъде „поредна пародия“. Той обвини правителството на Костов, че още през 1999 г. се е съгласило за предсрочното затваряне на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй“, с което е нанесло удар върху интересите на страната.
Иван Иванов от ДСБ обаче се обърна към Станишев с думите: „Явно и като председател на ПЕС не сте забравили да лъжете и манипулирате“. Иванов на момента извади стар меморандум от 29 ноември 1999 г., според който външният ни министър тогава Надежда Михайлова настоявала III и IV блок да бъдат затворени, когато е планирано – съответно през 2008 и 2010 г., а не предсрочно. Иванов цитира интервю и на червения депутат Любен Корнезов - че следващото правителство на НДСВ се е съгласило за прекратяване дейността на двата блока по-рано.
От ГЕРБ единствен Диан Червенкондев защити създаването на новата временна комисия, като впоследствие той бе избран и за неин председател. От ДПС гласуваха „въздържали се“, тъй като по думите на Йордан Цонев, тази комисия е безсмислена. Тя щяла да върши работата на други органи като Сметната палата, Държавната финансова инспекция и прокуратурата.
От „Атака“ предложиха дейността на комисията да се предава на живо по БНТ и БНР, което бе прието от депутатите.
Новият временен орган ще работи два месеца, а в състава му влизат 13 депутати – 6 от ГЕРБ, 2 от Коалиция за България, 2 от ДПС, 1 от Синята коалиция , 1 от „Атака“ и 1 независим.
Зам. председател на комисията ще е Иван Иванов от ДСБ.

Станете почитател на Класа