Комисия на Яне Янев пак отива в Конституционния съд

54 депутати от Коалиция за България, ДПС и независими искат временната парламентарна комисия, която трябва да проучва случаи, свързани с корупция по високите етажи на властта, да бъде обявена за противоконституционна. Органът, който бе избран преди две седмици и се председателства от лидера на РЗС Яне Янев, ще проверява и прекратени дела и преписки, което според опозицията противоречи на основния закон. 
Според бившия конституционен съдия и настоящ червен депутат Любен Корнезов комисията е не само незаконна, но е и некомпетентна да разглежда подобни случаи. Той припомни, че според чл. 8 на Конституцията държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна.
„Изрично е посочено, че съдебната власт е независима. За каква независимост можем да говорим, когато комисията на Яне Янев ще проверява съда и прокуратурата и ще дава оценки за дейността им“, възмущава се Корнезов.
Според него управляващите в случая не искат да разкриват корупцията по върха, а да се намесват в работата на съдебната власт.
Припомняме, че преди няколко месеца КС обяви друга комисия, ръководена от Яне Янев, за противоконституционна. Тя трябваше да разследва работата на президента в периода 2002 – 2012 г. по отношение на помилванията, опрощаването на държавни вземания и даването на българско гражданство.
Впоследствие мнозинството прие друга аналогична комисия на нейно място, като промени само името й.

Станете почитател на Класа