Военни настояват за отлагане на реформите с пет години

300 военни и техни близки от цялата страна излязоха в неделя на мирно шествие в центъра на София. Те поискаха отлагане на социалните реформи в армията с пет години. Шествието бе под надслов „За България, за българската армия!“. Замаскираният протест на недоволни от реформите беше организиран от Българска офицерска легия „Раковски“.
Водачите на шествието бяха декларирали пред Столична община присъствие на около 5000 души, но отзовалите се бяха в пъти по-малко. Обещание да подкрепят военните бяха дали и служители на МВР. Присъствалите обаче бяха в цивилни дрехи и не стана ясно кой от кое съсловие е.
„Малко сме, но показваме нашата гражданска позиция“, заяви председателят на БОЛ „Раковски“ Иван Милов, цитиран от Медиапул.
Шествието тръгна от паметника на незнайния воин и мина покрай Министерството на финансите и Министерския съвет.
Иван Милов поиска петгодишен гратисен период за реформите, свързани с въвеждане на минимална възраст за пенсиониране в армията и с намаляване на отпуските, които вече няма да се броят в работни, а в календарни дни.
Отношение по темата в неделя взеха военният министър Аню Ангелов и президентът и върховен главнокомандващ БА Росен Плевнелиев, които откриха експозиция в Музея на авиацията в Крумово.
„Аз съм за българската държава, аз съм за Българската армия и през целия си мандат работя за това, всички средства да отиват в Българската армия“, това е казал министър Ангелов, цитиран от собствения му пресцентър.
Той показа решителност, че няма да отстъпи от готвените реформи. „Танцът танго не го умея и не мога да направя стъпка напред и след това две назад“, е казал военният министър, по информация на Дарик.
Президентът Плевнелиев от своя страна заяви, че реформата в армията е получила „своята зелена светлина“ и в парламента. Той изрази удовлетворение, че БА има дългосрочен план за действие и ясна стратегия за развитие.
Държавният глава каза още, че е нормално не всички да са доволни, но „България е длъжна да си прави реформата“. Според него почти всички европейски армии, както и тези в НАТО, изграждат едни и същи стандарти. Това се отнасяло и за възрастта за пенсиониране – 52 и 54 години. Това не си го е измислила България, а е нормална европейска практика, уверен е върховният главнокомандващ.

Станете почитател на Класа