„Атака“ поиска референдум и за НАТО

„Атака“ поиска едновременно с референдума за „Белене“ да има допитване до народа и за членството на България в НАТО. Това стана ясно след среща на лидера на партията Волен Сидеров с президента Росен Плевнелиев. Държавният глава инициира срещи с партиите, разполагащи с парламентарни групи, за да уточнят как точно да звучи въпросът за националното допитване за втора атомна.
Волен Сидеров е предложил на президента референдумът да включва и втори въпрос освен този за АЕЦ „Белене“, а именно дали се подкрепя членството на България в Северноатлантическия пакт. Припомняме, че страната ни е част от НАТО вече осем години – от 2004 г.
Сидеров поиска свикване и на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, заради назряващия конфликт между Сирия и Турция. Според него има опасност от въвличането на България във война именно заради партньорството ни с Турция в НАТО.
Росен Плевнелиев смята, че от въпроса за референдума трябва да отпадне частта за АЕЦ „Белене“, защото това е конкретен инвестиционен проект.
Според Волен Сидеров обаче развитието на ядрената енергетика е обвързано със строежа на втора атомна, а подписката за допитването е била предизвикана именно от решението на правителството да спре проекта „Белене“. „Атака“ участва заедно с БСП и ВМРО-БНД в събирането на подписите.
Волен Сидеров заяви още, че държавата следва да има мажоритарен дял в централата, за да може печалбите от нея да влизат в българския бюджет. 
Той препоръча парите за организирането на референдума да се вземат от субсидията на ГЕРБ и от „откраднатата субсидия на „Атака““ (11 депутати напуснаха Сидеров, а с тях и голяма част от субсидията на партията – б.а.). Ако парите не стигнат, Борисов да вземе и от бюджета на Националната служба за охрана, поиска Волен Сидеров.
„Атака“ поиска отпадане на прага за валидност на референдумите, който сега налага да гласуват поне толкова избиратели, колкото са били на последните парламентарни избори.
Задължително свикване на национално допитване пък следва да има при събрани 200 000, а не 500 000 подписа, смята Сидеров.

Станете почитател на Класа