Депутати искат закриване на КЗД със закон

Учредителите на бъдещата патриотична партия „Ние българите“ Стоян Иванов и Кирил Гумнеров поискаха със закон закриването на Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Двамата депутати вече са внесли предложението си в деловодството на Народното събрание.
Бившите атакисти настояват за премахването на 30 члена от Закона за защита от дискриминация. Всички те касаят дейността на КЗД.
Стоян Иванов поясни пред klassa.bg, че правата на дискриминираните ще останат защитени, тъй като нормативната уредба ще продължи да действа. Разликата е, че те ще могат да се жалват в съда, вместо в КЗД, който се оказал един неефективен орган, отхранващ „едни търтеи“. Иванов не приема упреците, че това ще натовари допълнително съдебната система. „По-добре да назначим още няколко съдии, отколкото да отхранваме търтеите от КЗД“, обясни той.
Той разкритикува бившата си партия „Атака“, която открай време говори за закриване на КЗД, но в крайна сметка преди няколко седмици пласира свой представител в нея. „Това за пореден път показва как в „Атака“ на приказки сме големи патриоти, а на практика си уреждаме своя човек“, каза още Стоян Иванов.
Двамата вносители са особено възмутени, че от дискриминационната комисия са препоръчали да се ограничи изучаването на българските класици Вазов и Ботев, а разказът „Майчина сълза“ на Ангел Каралийчев е обявен за дискриминационен спрямо хората с увреждания.
Друга инициатива на Иванов и Гумнеров отпреди няколко седмици беше да поискат и отмяна на забраната за тютюнопушене в заведенията. По нея предстоят интересни дебати в парламентарните комисии, обещава Стоян Иванов.
Основателите на „Ние българите“ смятат да предложат и намаление на ДДС за лекарствата на 10%.

Станете почитател на Класа