АФИС: ГЕРБ води с близо 3% пред БСП

Пет са сигурните участници в следващия парламент – ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака” и РЗС. Това съобщава пред „Фокус” директорът на агенция АФИС Юрий Асланов, като се позовава на резултатите от последното национално представително проучване на обществено-политическите нагласи, извършено от агенцията. По думите на Асланов има три партии, които са потенциално близко до успех и това са: Национален фронт за спасение на България (НФСБ), Движение „България на гражданите” на Меглена Кунева и ДСБ.

„НФСБ има впечатляваща възходяща кампания. Движение „България на гражданите” много намали подкрепата за себе си в хода на кампанията и тази динамика може би продължава. ДСБ, макар и далеч от успех, потенциално може да се облагодетелства от ситуацията предвид на високата степен на мобилизация”, коментира Асланов.

Според данните ГЕРБ получава 31,6 %, БСП - 28,3 %, ДПС - 8,7 %, "Атака" - 8,4 %, РЗС - 5,2 %, Движение "България за гражданите" - 4,9 %, НФСБ - 4,8 %, ДСБ - 3 %.

Проучването на електоралните нагласи е извършено в периода от 26 април до 3 май 2013 г. по поръчка на Центъра за развитие на регионите АФИС, като са анкетирани

1050 пълнолетни български граждани с избирателни права.

Станете почитател на Класа