Мая Манолова оглави комисията за нов Изборен кодекс

Мая Манолова от Коалиция за България оглави временна комисия за изработване на нов Изборен кодекс, която ще разполага с 3 месеца, за да завърши работата си. Предложението бе подложено на гласувне от общо 87 депутати, които присъстваха в залата.



За състава на комисията гласуваха 82 депутати, като всички бяха „за”. В гласуването не участваха депутатите от ГЕРБ.

Предвижда се комисията да е съставена на паритетен принцип и в нея да участват по трима депутати от всяка парламентарна група. В срок от 7 дни комисията ще трябва да приеме процедурни правила за работа с пряко участие на граждански организации.
"Всички слушаме българските граждани по улиците. Предполагам, че сте обърнали внимание на техните искания за промяна в изборните правила", така Мая Манолова аргументира нуждата от нов закон за провеждането на избори с исканията на хората от протестите. "Длъжни сме да бъдем последователни и да вмъкнем тези идеи", добави тя.

"Всяка партия се стреми да си осигури предимство, ако не и служебна победа на изборите с промени в законодателството, но това е погрешно. Горчивата чаша я изпихме ние с мажоритарните кандидати", каза още зам.-председателят на парламента.
Другите членове от Коалиция за България са Марина Тотева и Филип Попов. От ДПС в комисията ще участват Христо Бисеров, Четин Казак и Мустафа Карадайъ. От „Атака” в комисията ще участват Петър Петров, Павел Шопов и Явор Нотев.

Станете почитател на Класа