Правят стратегически преглед на сигурността и отбраната

Стратегически преглед на сигурността и отбраната предвижда да направи ресорното министерство. До момента такъв в България не е правен, съобщи във Варна зам.-министърът на отбраната Иван Иванов. Това е доста глобален и мащабен процес, който ще отнеме поне две години, в зависимост от организацията. „Тъй като армията е динамична структура, ние в рамките на този стратегически преглед на сигурността и отбраната, ще стартираме преглед на структурите на българската армия. Той ще ни даде възможност да направим един по-дългосрочен план за нейното развитие минимум до 2020 година“, обясни Иванов и увери, че съкращения не се предвиждат.
Министерството на отбраната ще търси мнението на военните експерти при разработване на плана. То възнамерява да стартира и разработването на нов Закон за отбраната и оръжейните сили, тъй като старият е бил преправян много пъти и е загубил първообраза си.
„В този нов закон ние считаме, че отново трябва да влезе разделът за социалната политика на Министерството на отбраната. Там трябва да се регулират отношенията между различните звена. Ще започнем разработването и на нов Закон за резерва на въоръжените сили, тъй като старият се оказа недействащ. Затова трябва да направим такъв, който да е съвместим с изискванията на НАТО и който да позволява нарастване на силите и средствата – това, за което резервът е предназначен“, добави зам.-министърът. Той посочи, че ще бъдат положени усилия поне 1,5 процента от Брутния вътрешен продукт да отиват за отбрана. Зам.-министърът на отбраната се включи в честването на 134-тата годишнина от създаването на Военноморските сили.

 

Станете почитател на Класа