Богомил Бонев обвини Плевнелиев, че си е измил ръцете с бежанците

Плевнелиев си изми ръцете за бежанците, захваща се с пушенето. Нямало да свиква съвета по сигурността, защото си било негово право да откаже. Щял да ползва правото си само за решаването от раз на всички проблеми в сектор "Сигурност" и то при осигурен консенсус. Това може да се разчете като "никога".

Така ексвътрешния министър Богомил Бонев коментира изказванията на държавния глава днес.

Президентът обяви, че ще наложи вето върху Закона за здравето, ако режимът за забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места падне, както и че ще свика Консултативния съвет за национална сигурност, когато изпълнителната и законодателната власт имат готовност със съответните мерки за справяне с кризата, породена от засиления миграционен натиск към страната ни, а правителството трябва да продължи с усилията си да се справи с миграционния натиск.

С бежанците да се оправя изпълнителната власт. Без консенсус! Добре, но в Закона е казано: Чл. 3. Консултативният съвет за национална сигурност обсъжда въпроси, свързани със:
1. външната и вътрешната политика на страната във връзка с националната сигурност;
2. гарантирането на гражданския мир, обществения ред, правата и интересите на българските граждани;

3. действията по пресичане или предотвратяване на възникнала опасност за националната сигурност, припомня Богомил Бонев в социалната мрежа и допълва:

Министърът на вътрешните работи заявява, че положението с бежанците е бедствено. И това няма как да не е заплаха към гражданския мир, обществения ред и пр.

Заплахата не идва толкова от обичайната липса на организация в институциите и финансовите проблеми. Те са български патент. Голямата заплаха е надигащата се ксенофобска вълна срещу бежанците, която може да наруши гражданския мир, името на страната, но може и да издигне на гребена си политическа отрепка, в сравнение с която сегашните леви националисти и десни фашизоиди да ни се струват палави гамени. И точно в съвета при президента, където присъстват всички парламентарно представени политически сили, може да се прогледне за тази опасност. И да се предотврати.

Плевнелиев, разбира се, пак си мисли, че прави политика в полза на ГЕРБ, като накисва изпълнителната власт. Дори това не може да прави както трябва. Истинската политика се изразява не в прехвърляне на горещия картоф, а в силна съпричанстност и ангажираност към проблемите, свързани с бежанците, в контраст са дезорганизацията на изпълнителната власт. Какво да се прави, те с Кристалина така я виждат ползата от назначението си, за жалост!



Станете почитател на Класа