Делото срещу Цветанов тръгва на 28 ноември

Софийският градски съд насрочи нова дата за делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Очаква се делото да тръгне на 28 ноември.

Това е второто начало на скандалния процес срещу Цветанов, след като първото заседание се провали заради искане на прокуратурата за отвод на съдебния състав. Държавното обвинение настоя съдия Димитрина Ангелова да бъде сменена заради съмнения в пристрастие.

Поводът се оказаха публикации в пресата, в които се говори за любовни взаимоотношения между адвоката на Цветанов Менко Менков и съдия Ангелова. Така в крайна сметка процесът ще бъде гледан от 34-и състав на съда с председател Тони Гетов, а бившият вътрешен министър ще отговаря за възпрепятсване на правосъдието.

Classa.bg припомня, че обвинителният акт срещу Цветанов бе внесен в съда в края на юли. Той е обвинен, че като министър е потъпкал законовите си задължения и шест пъти е отказал прилагане на СРС срещу Орлин Тодоров, регионален директор на ГДБОП във Велико Търново.

Подслушването на Тодоров е било разрешено от съдия и по закон министър е трябвало само да придвижи изпълнението му. И на шестте искания, подписани от председателя на Окръжния съд във Велико Търново, Цветанов сложил резолюции „НЕ!!!”. С тези си действия той е осуетил наказателното преследване срещу трима души за тежко престъпление, съобщиха тогава от прокуратурата.

Станете почитател на Класа