Найден Зеленогорски: Катастрофално неподготвени сме за бежанците

Г-н Зеленогорски, защо държавата се оказа неподготвена за това да приема бежанци?

Тя не просто е неподготвена. Тя е катастрофално неподготвена. Очевидно няколко правителства са проспали опасностите, които произтичат от вълненията в Северна Африка и в Сирия. Не е направена нужната организация на институционално ниво – не само като възможности за настаняването на тези хора, но и като осигуряване спокойствието на българите. Държавата не е готова и в детайлното изпълнение на всички изисквания, свързани с приемането на бежанци. Пропуск е липсата на информационна кампания сред обществото по тази тема. Което би осигурило психологически комфорт на хората. Да не говорим, че държавата е като разграден двор, отвсякъде се влиза в нея. Основният проблем обаче е: няма ясно разграничение между бежанците и лицата, които нелегално пресичат границата. На този проблем час по-скоро трябва да се намери институционално решение.

Жителите на плевенското село Телиш скочиха срещу настаняването на бежанци. Вие сте бивш кмет на Плевен и настоящ общински съветник. Какво е становището на местната власт по този проблем?

Защо на централно ниво се говори за настаняване на бежанци, като голяма част от тях са нелегални имигранти. Защо изобщо тези лица биват разсредоточавани в страната, а не ги ситуират, както е нормално, в близост до границата. Това е и личното ми становище, което съм изразил в Общинския съвет в Плевен. Всички, които пресичат границата и влизат в страната трябва да бъдат внимателно проверени - дали сред тях няма терористи и криминално проявени лица, както и дали не са потенциални носители на някаква болестна зараза. Телиш е към община Червен бряг и няма как местната власт в Плевен да има отношение по проблема. В общинския съвет в Плевен имаше дискусия относно идеята да се настаняват бежанци. Бяха упоменати няколко възможности: в база на „Гражданска защита“ на парк „Кайлъка“, в село Беглеж и в село Коиловци. Целият общински съвет гласува, че в момента няма подходяща база на територията на общината за настаняване на бежанци. Становището ни е изпратено до Министерски съвет преди повече от месец.

Какво се случва в Реформаторския блок? Защо „Зелените“ обявиха, че няма да участват в обща коалиция?

Всяка от партиите в Реформаторския блок търси своята европейска проекция и в този план решението на „Зелените“ е логично. Те са извън политическото семейство на Европейската народна партия и абсолютно логично е на предстоящите избори за европарламент те да участват като „Зелени“. Що се отнася до евентуални парламентарни и местни избори, консолидация на десницата ще се търси в рамките на Реформаторския блок. Още в самото начало беше ясно, че „Зелените“ няма как да са част от тази десница, защото те не се дефинират като десни.

Смятате ли, че определящо за съдбата на Реформаторския блок ще бъде отношението му към ГЕРБ?

Не бих казал. Всички партии в Реформаторския блок имат ясно отношение към ГЕРБ. По-важна е ясната разграничителна черта - между нас и олигархията, задкулисието. Разграничаваме се от опитите на олигархията да функционира като държавно управление. Ние сме за тотална демафиотизация и в този смисъл няма как да си партнираме с ГЕРБ. Защото , с досегашните порочни практики в своето управление, те доказаха, че са част от задкулисието. Не може чрез държавни структури да се тероризират политически опоненти – това показа едно тефтерче от времето на управлението на ГЕРБ. Реформаторският блок няма как да адмирира подобни практики. Днес в парламента има политически картел, който не работи в полза на България. Доказателство за това е, че всички, без ДПС, гласуваха решението за удължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци, което ни постави в компрометираща позиция като страна-членка на Европейския съюз.

Станете почитател на Класа