Ирина Бокова получи втори мандат за генерален директор на Юнеско

Действащият генерален директор на ЮНЕСКО, българката Ирина Бокова получава втори мандат начело на организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата. Това реши на сесията си Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж, предадоха световните агенции.

На 4 октомври на първи тур след тайно гласуване 58-членният Изпълнителен съвет на ЮНЕСКО номинира Ирина Бокова за поста. Тя получи 39 гласа, докато съперниците й - посланикът на Джибути във Франция Рашад Фарах и Жозеф Майла от Ливан, получиха съответно 13 и 6 гласа.

Номинацията на Ирина Бокова за втори мандат начело на ЮНЕСКО беше издигната от България през юли 2012 година с решение на Министерския съвет. Тя заема поста от 2009 година и е първата жена - генерален директор на ЮНЕСКО.

Ирина Георгиева Бокова е дипломат от кариерата, бивш заместник-министър (1996) и министър (1996-1997) на външните работи от БСП в правителството на Жан Виденов, посланик във Франция и Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО.

Бокова е възпитаничка на Московския държавен институт по международни отношения.

Освен дипломатическа кариера Ирина Бокова има и успешна политическа кариера. През 1990 г. участва в Националната кръгла маса за преход на България към демокрация в качеството си на съучредител на Демократичния съюз на жените заедно с Нора Ананиева и Емилия Масларова. По-късно е народен представител в VII Велико народно събрание. През 1995 г.става заместник-министър на външните работи в правителството на Жан Виденов и секретар на правителствения Комитет по европейска интеграция. На президентските избори през 1996 година Ирина Бокова се явява като кандидат за вицепрезидент в двойка с Иван Маразов.

Станете почитател на Класа