Бюджет 2014 ще търси начин за икономическо стабилизиране на базата на вътрешни показатели

Въпреки всеобщото мнение, че приходната част на бюджета е напрегната, но в никакъв случай не може да се говори за срив и свършване на парите до средата на годината - това каза в сутрешния блок на БТВ председателят на икономическата комисия в парламента Алиосман Имамов. 
Голямата сума в резерва, отделена за непредвидени разходи, ще бъде използвана при нужда именно за реализирането на неотложни и сериозни икономически предложения и политики. 
Основната положителна черта на бюджета за другата година е, че той ще търси начини за стабилизиране и увеличение на икономиката на базата на вътрешни показатели и развитие на бизнеса, а не толкова на базата на външните фактори, макар че, призна Имамов, българската икономика е много зависима от процесите в Европа и в света като цяло.
Част от предложенията на опозицията по отношение на бюджета са некоректни и безсмислени и не би трябвало да бъдат разглеждани в Народното събрание, посочи Имамов и окачестви това като опозиционна тактика за забавяне работата на парламента по приемането на бюджета. 
Приходите в бюджета са в известна степен завишени и ще бъдат, призна Имамов.
Трудностите в изпълнението ще се усетят през втората половина на годината, посочи депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова и допълни: „Прогнозата ми не е апокалиптична, освен ако събития и ситуации извън България не повлияят прекалено сериозно на нашите финанси и икономика". 
Условие за подобряване на икономиката ни са сериозни инвестиции от чужбина. Приетото вчера от Народното събрание решение за налагането на допълнителна такса от 20% приходите от ВЕИ не дава положителен сигнал на потенциалните чужди инвеститори, смята депутатът от ГЕРБ. Приходите от тази мярка, около 150 млн. лв., ще бъдат дадени на НЕК, за частично покриване на 5-процентното намаление на тока, защото загубите за годината на НЕК ще бъдат повече от 600 милиона, така че приетата мярка за намаление на тока звучеше добре за гражданите, но тя не води до положителни икономически резултати. Категорично съм против и ще ви кажа това - вчера бяха отделени само 2 часа за обсъждане на бюджета, онзи ден бяха отделени часовете от 11 до 16 ч., с почивка между тях. Това е демокрацията - предложението на всеки народен представител да защити своето предложение, независимо дали управляващите смятат даденото предложение за некоректно или безсмислено.

 

Станете почитател на Класа