Протест на ранобудните срещу новия закон за МВР

„Ранобудните студенти" призоваха за протест пред парламента в 10 часа днес с искане за оставка на правителството. Те ще се обявят против приемането на проекта за нов закон за МВР.

Нужда от нов закон има. Но той трябва да бъде в съвсем друга насока. Към по-голяма прозрачност, по- голяма толерантност към оформящото се активно гражданско общество и неговите прояви, към по- европейско мислене. Никому ненужен е закон, който се опитва да ни върне в едни времена, методите на които отричаме. Това е закон, обслужващ единствено и само сега управляващите и осигуряването на тяхното лично, моментно спокойствие, пишат в декларация „Ранобудните студенти", публикувана на страницата им във "Фейсбук".

Правителството на БСП и ДПС внесе в Народното събрание законопроект, който увеличава полицейските.

Според студентите назначаване на главния секретар от Министерски съвет, а не от президента, е нарушаване на балансиращата функция на държавния глава.

Ранобудните посочват още, че ще протестират и срещу възможността за легализиране на блокирането на цяла София при охрана на стратегически обекти (всеки полицейски орган може да отцепва райони в такъв случай), както и изземване на образци (ДНК и др.) при всяка полицейска регистрация, а не само при необходимост.

 


 

Станете почитател на Класа