Петър Диков: Много места в София ще станат удобни и красиви

Има много места в София, които ще станат красиви и удобни за ползване, каза пред  БНТ главният архитект на София Петър Диков. Една от екзотичните идеи, която обаче има място в плана на София, подобно на някои европейски столици, това е „градски плаж". За съжаление София няма река като Сена или Дунав, но можем да ползваме трасето на Перловска река за много атракции, каза архитект Диков.

Новата визия на Женския пазар скоро ще бъде факт, а района в тази част на центъра на София предстои да бъде изцяло обновен, сградите-паметници на културата - възстановени. Цялостната концепция има за цел да възпроизведе духа на центъра на столицата от средата на миналия век, обясни главният архитект.

През следващата седмица предстои среща на гражданите и експертите, за да обсъдят новата визия на столицата, каза главният архитект на София. По думите му конкурсът за градско възстановяване и развитие на София е абсолютно прозрачен и всеки може да види проектите в сайта на Направление "Архитектура и градоустройство". Освен това, са подготвени и анкетни форми, чрез които гражданите могат да споделят мнението си.


Станете почитател на Класа