Проверяват се и длъжностни лица за оградата с Турция

Към края на миналата седмица имаше предварителен доклад от проверката за строежа на оградата по българо-турската граница, но разпоредих и допълнителен анализ и проверка на длъжностните лица, която е за опити за злоупотреба, съобщи премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос за цената при изграждането на защитното заграждение.

"Изразих хипотеза, че сметката за оградата си заслужава да бъде проверена и назначих проверка, в която участват инспектори от МС и Държавната финансова инспекция. Към края на миналата седмица имаше предварителен вариант на доклад. Страхувам се, че хипотезата ми е била вярна", посочи премиерът и обясни, че проверката включва и разглеждане на целесъобразността и законосъобразността при строежа на оградата.

Орешарски обясни, че са отпуснати 9.6 млн. лв., от които ще се разплащат доказани разходи, а сумата от 22 млн. лв. е трудно да се каже какво включва, но вероятно парите ще са целият пакет от мерки.

Орешарски каза, че през следващите няколко дни докладът ще е на разположение и ще бъде публичен.

"Взехме решение да бъде изградена преградна стена върху част от границата, където има най-трудна видимост – при това спешно, защото такъв тип задачи трудно подлежат на съмнение дали са спешни или не. Аз мисля, че е доста спешно. Очакваше се то към днешна дата да бъде или в голяма степен на готовност или даже готово. Ако армията беше тръгнала по стандартните членове на ЗОП, щяха да се прибавят още няколко месеца. Това не значи, че е извън закона. ЗОП регламентира съответни процедури. От доклада ще стане ясно дали са спазени тези членове. Процедурата е по други членове по Закона на ЗОП, които също са на вниманието на инспектори", обясни Орешарски.

Станете почитател на Класа