Скандал в парламента

/КРОСС/ С викове „Оставка" и тропане по депутатските банки депутатите от ГЕРБ дадоха старт на дебатите по два проекта на промени в закона за професионалното образование и обучение - един на опозицията и един на БСП. Реакцията им бе продължение от предходните дебати по промени в Закона за движение по пътищата. Опозиция и мнозинство си организираха „състезание по инат" - едните създаваха шум, а председателката на образователната комисия Ваня Добрева продължаваше да чете докладите по двете предложения. Обстановката се нажежи, но председателстващият заседанието Мая Манолова не се даде: „Чакам залата да се успокои". На трибуната излезе Страхил Ангелов, което предизвика ответна реакция от ГЕРБ - освиркаха го. Оказа се, че Цецка Цачева искала преди него думата. Не можете да владеете залата, госпожо Манолова, подчерта тя. Вземете се в ръце, за да продължи работата на парламента, посъветва Цачева. След нея и Страхил Ангелов взе думата като преди това Манолова заплаши: „Следващият, който изкрещи, ще бъде наказан".

Колеги, дайте да се успокоим, мачът е утре и се играе на националния стадион, недейте така, не е възпитано, подчерта Ангелов и поиска почивка, за да се успокои опозицията. Манолова прие предложението. Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение, внесен от Милена Цветанова Дамянова и група народни представители от ГЕРБ предлагат редица промени с цел подобряване на връзката на образованието и обучението с потребностите на пазара на труда, което се изразява в създаване на условия за плавен преход от образование и обучение към заетост и подобряване на пригодността за заетост.

Някои от предвижданите нововъведения са списък на защитени от държавата професии за осигуряване на необходимите кадри в стратегически за страната отрасли на икономиката или за услуги за личността; нови пътеки за обучение на ученици и възрастни със специални образователни потребности.

Други нововъведения са европейско приложение към свидетелството за професионално обучение за улесняване участието на български граждани в професионално обучение по Програмата за учене през целия живот в страни, членки на Европейския съюз и легитимиране на това обучение; възможност за осъществяване на професионално обучение по пътя на обучение чрез работа (т.нар. дуално обучение) по модела на германската дуална система, както и валидиране на професионални компетентности, придобити чрез неформално обучение и информално учене.

Със Законопроекта се предвижда да се създават Центрове за нови знания, които да заменят действащите Центрове за квалификация на обучаващите, към съответни браншове, където ще се организира практическото обучение по определени теми.

Законопроектът предлага да се вменят нови функции на Министерството на труда и социалната политика: участие в разработването на списъка на защитените от държавата професии; участие в разработването и съгласуването на Наредба за осигуряване на качеството в професионалното образование и обучение; осигуряване на условия за информиране и мотивиране на работодателите и гражданите за валидиране на професионални компетентности.

Предлагат се и отговорности на браншовите и отраслови организации на работодателите активно да участват в процесите на образование и обучение.

Предложенията на социалистката Валентина Богданова целят да се промени системата на професионално образование и обучение по начин, по който да се постига пълноценна реализация на работната сила и за адекватно на новите реалности задоволяване на потребностите на пазара на труда.

Предлага се въвеждане на система за осигуряване на качество в професионалното образование и обучение, с което се цели дейността на обучаващите институции да бъде прозрачна и да бъде оценявана от потребителите, както и съпоставяне на резултатите от обучението в нея с тези от обучение в другите страни членки на Европейския съюз в съответствие с Европейската референтна рамка за осигуряване на качество в професионалното образование и обучение.

С предлаганите промени ще се създадат предпоставки за регламентиране на еднакви изисквания за цялата система. Предлага се още въвеждане на система за валидиране, която включва идентифициране и признаване на неформално придобити знания, умения и компетентности - с предлаганите разпоредби ще се създаде нормативната база за внедряване на пълноценно действаща национална система за валидиране.

За целта на Националната агенция за професионално образование и обучение се възлага да подпомага методически институциите, които ще осъществяват валидирането. Същевременно се разширяват възможностите на социалните партньори да задоволяват потребностите на бизнеса, използвайки професионалното обучение и неформалното и самостоятелно учене. Предлага се въвеждане на модулна организация на професионалното обучение, с което да се отговаря адекватно на потребностите на бизнеса.

Работодателите ще се включват в разработването на училищните учебни планове, при което ще се отчитат възможностите на предприятията за осигуряване на реални работни места за практическо обучение. Създават се условия за улесняване на достъпа до образование и до професионално обучение за по-конкурентно участие на пазара на труда на неграмотни и слабограмотни лица на 16-годишна възраст, преминали курс на ограмотяване и формиране на ключови компетентности

Станете почитател на Класа