Закриват Българския институт по метрология

Закриват Българския институт по метрология (БИМ) и го преобразуват в държавно предприятие. Това предвижда Закона за измерванията, публикуван на портала за обществени консултации strategy.bg от Министерството на икономиката и енергетиката. В института работят 304 служители, а дейностите му са свързани с експертиза на средства за измерване, издаване и регистриране на свидетелство за одобряване на тип фискално устройство, издаване регистриране на свидетелство за одобряване на локална мрежа от фискални устройства, одобряване на типа на електронни таксиметрови апарати с фискална памет, издаване на удостоверение за одобрен тип игрално съоръжение. За всички тези услуги има фиксирани държавни цени. След като БИМ бъде преобразуван в държавно предприятия тези цени няма да останат същите. В мотивите си експертите на министерството на икономиката са записали, че новият модел на управление и финансиране ще доведе до предоставяне на нови и подобрени услуги. На съвсем друга позиция обаче са фирмите, които ползват услугите на БИМ. В писмена дискусия, организирана от Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“ и komentator.bg с партньор classa.bg, представители на фирми, включени в регистъра на БИМ, директно попитиха колко пъти ще бъдат повишени таксите, за да може държавното дружество да се издържа.

„Имам опит с едни одобрения на типа на таксиметровите апарати, а след това и фискално устройство. Като си представя как действа института като държавно ведомство си мисля, че ще стане по-лошо. Със сигурност очаквам таксите да се увеличат. Моля поставете въпроса – нека преди да приемат този закон да кажат ясно ще се увеличат ли таксите или не. По всичко изглежда, че държавата си е направила сметката да се отърве, да не плаща заплати на тези хора, а ние да плащаме за това. Не съм съгласен, дайте информация за цените на новото дружество“, написа Диян Добрев.

„Целта е една стройно изградена и функционираща структура да се разбие. Да се раздадат проверките на частни лица, на които единствената цел е печалба на всяка цена и защитата на потребителите от неточни измервания ще бъде мираж. Освен това не приемам хем да е държавно предприятие, хем да е институт. Нещо не се връзват нещата .По мое мнение „предоставяне на нови и подобрени услуги в областта на научната и законовата метрология“ може да се постигне чрез финансиране от държавата и от приходите от дейността, като се поднови еталонната база и се въведат финансови стимули за работещите“, смята Златка Стоянова.

В писмената дискусия бяха поставени десетки въпроси. Служителите смятат, че тази реформа се прави на тъмно и искат ясното колко от тях ще бъдат освободени. Коментиращите са категорични, че ако се прехвърлят всички дейности на БИМ към държавното предприятие, то няма да може да се издържа. Хората, които са наясно с материята, са убедени, че това се прави, за да се даде част от дейността на БИМ на частни фирми.

От министерството на икономиката обещаха да отговорят на всички въпроси, но до редакционното приключване на броя не изпратиха писмено становище.

Станете почитател на Класа