Обявяват новите български евродепутати

Окончателното разпределение на българските мандати в новия Европейски парламент трябва да стане ясно днес с решение на Централната избирателна комисия. След като бъдат отчетени протоколите от районните комисии ще се изясни дали преференциалният вот е достатъчен за пренареждане на листите на „Коалиция за България" и Реформаторския блок.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев вчера обясни: Към момента е твърде вероятно, но дали ще има такова разместване в съответните листи, ще може да го кажем, след като имаме приключило повторното въвеждане. Има разместване, но в момента не бих могъл да коментирам с кой номер е свързано. Нека да изчакаме окончателните резултати. Аз единственото, което в момента бих могъл да ви кажа, е, че от тези междинни резултати общо около 26% от гласоподавателите са упражнили своето право на преференциален вот, а това са около 585 000 избиратели.

При обработени 100% от протоколите на всички секционни избирателни комисии (СИК), включително и тези в чужбина, ГЕРБ печели 30,40% от гласовете в изборите за Европарламент, проведени на 25 май. Информацията е на Централната избирателна комисия.
Според тези данни "Коалиция за България" получава 18,94% от гласовете, ДПС - 17,26 на сто, коалицията "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" - 10,66%, и Реформаторският блок - 6,45 на сто.

Станете почитател на Класа