Стоилов призова за ново ръководство на БСП, но не и за нов председател

На следващите избори БСП трябва да се яви с ново ръководство, обяви вчера Янаки Стоилов, заместник-председател на Изпълнителното бюро на БСП.

Тази сутрин в студиото на Нова депутатът уточни: „Ние сме в ситуация, в която трябва да се вземат решения, които имат малко по-дълъг период на развитие".

Поставени сме пред две трудни задачи - как да продължи управлението на страната и как партията да възстанови своите позиции, така че тя да не губи по-нататък своите привърженици, каза Стоилов.

Аз не смятам, че и за страната, и за БСП трябва да се отиде веднага на избори, тъй като дори и партията, която е спечелила изборите, не е с дотам висока подкрепа. За мен е по-спешният въпрос е именно това да се актуализират задачите пред правителството, не говоря само за програма. Това трябва да бъде нещо по-кратко, по-конкретно, с хоризонт, който може да бъде отчетен до края на годината, каза социалистът и предложи следните мерки:

- да се преценят резултатите от едногодишното управление;

- да се поставят конкретни задачи и ако те изискват, да се направят промени в кабинета.

Според Янаки Стоилов БСП в момента не трябва да се заема главно със своите собствени проблеми, защото това означава да се дестабилизира правителството. Той обаче е категоричен, че цялото изпълнително ръководство, включително и трябва да минат през оценка. Но, подчерта той, Сергей Станишев не бива да подава оставка точно сега, защото това би попречило на изпълнението на задачите на кабинета.

Ние направихме доста, правителството прокара не малко стабилизационни мерки, но хората не видяха залагане на тази програма, която обявихме. Ние тук имаме своята отговорност, коментира още Янаки Стоилов и добави: Моята отговорност е, че въпреки този поет ангажимент не сме успели да го защитим.

Що се отнася до схемата 15:15 Янаки Стоилов заяви, че това е едно щастливо съвпадение, но според него младият Момчил Неков не трябва да се възползва от този шанс, защото в листата имало други, които заслужавали повече от него да са в ЕП. Трябва да се прецени кога шансът ти дава нещо повече, каза депутатът, но подчерта, че в крайна сметка самият Неков ще реши.

На въпрос дали заради тази грешка БСП ще се опита да премахне преференцията за следващи избори Стоилов не отговори категорично. Той каза "Няма да обещавам нищо. Сега законът е такъв", обаче призна, че лично той е привърженик на по-чистата система на избори.

Янаки Стоилов отказа да коментира хипотетични конфигурация в следващия български парламент. Според него ГЕРБ биха предпочели публично да си партнират с една традиционна дясна партия, а взаимодействията им с ДПС да бъдат задкулисни.

Станете почитател на Класа