×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Вървим към предсрочни избори?

  • ДПС, ГЕРБ и ББЦ обявиха в парламента, че това е начинът да излизане от кризата

Вървим към предсрочни избори. Това стана ясно от изявленията на ГЕРБ, ДПС и ББЦ в парламента. „Политическата реалност е такава, че няма вариант правителството "Орешарски" и това Народно събрание да изкарат мандата си", обяви лидерът на ДПС Лютви Местан в сряда, първият работен ден на парламента след евроизборите. Той заяви, че има начин за излизане от кризата- ремонт на кабинета, предсрочен вот на есен или такъв след изпълнението на няколко основни приоритета сега, сред които спешни бюджетни мерки. "Това са все опции, които са отворени за Движението за права и свободи. Готови сме за разговори за постигане на съгласие за най-важните неща за страната. Но не искайте от нас ние да сме носители на идеята", каза още Местан.
От ДПС уточниха, че все още не е воден разговор с лидера на БСП Серегей Санишев, но пък Местан е провел среща с президента Росен Плевнелиев, на която е споделил своята оценка на резултатите от изборите. "Такива срещи вероятно ще бъдат проведени с всички участници в изборите и това е съвършено нормално", посочи лидерът на ДПС и добави, че още в сряда ще се вижда с почетния председател на партията си Ахмед Доган.
Очертаният от него курс към предсрочни избори на практика е най- логичният вариант за изход от политическата криза, в която изпадна управлението след загубата на БСП на евроизборите, спечелени убедително от опозиционната партия ГЕРБ, която взема 10% повече от социалистите. Под въпрос е и водещата роля на БСП в управляващата коалиция, тъй като ДПС почти я догонва по брой получени гласове.
"Не смятам, че трябва да коментирам позиция или мнение на други политически сили. Цялостният анализ за ситуацията и резултатите ще ги направим в близко време", каза Станишев. „Станишев бави топката и иска да спечели малко време, за да се размият нещата. Той не е готов да подава оставка", заяви пред Classa.bg депутат от БСП.
За предсрочни избори се обяви и ГЕРБ. „Как да се работи в този парламент – седят вътре като болни прасета и се гушат?!" Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира ситуацията в Народното събрание, след отказа на мнозинството да пренареди дневния ред и да направи дебатите по вота точка №1. Борисов отново се обяви за предсрочни избори. „Искам да ги помоля да преодолеят егото си и да отидат на предсрочни избори. Вече се появиха нови партии с резултати – АБВ, ББЦ, РБ", заяви Борисов и подчерта, че парламентът вече няма да бъде същият. „Ще седнем тогава публично пред хората, ще направим консултации публично - да се стабилизира държавата", добави Борисов.
Лидерът на ББЦ Николай Бареков, който се появи в парламента още в сряда, също заяви пред медиите, че трябва да има предсрочен вот и да се излъчи служебно правителство от партиите, които са спечелили европейските избори. „Готов съм за министър-председател, да съставя правителство и да управлявам. Разбира се, че ще търся коалиционни партньори, ако гласовете не ни стигнат. Трябва да имаме всички опции пред нас", обясни Бареков предложението си към БСП. Според лидера на ББЦ вече е ясно, че ГЕРБ и ДПС са се договорили за съвместно управление.
Пред Сlassa.bg Светлин Танчев, депутатът, който напусна ГЕРБ и се присъедини към ББЦ коментира, че има сигнали, че президентът ще събере политическите сили, за да се види как ще излезе от кризата. Той каза още, че ББЦ ще настоява за свой министър в служебния кабинет. Танчев допълни, че преходът към служебен кабинет трябва да бъде направен така, че да се осигури спокойствие на икономическата ситуация.

Станете почитател на Класа