Светлин Танчев: Искаме предсрочни избори без сътресения за икономиката

Г-н Танчев,обявихте, че искате предсрочни избори. Как точно ще ги предизвика ББЦ?

Ние търсим диалог, както и плавно, и предвидимо преминаване към такава ситуация, при която волята на хората ще бъде отразена и представена в Народното събрание. На тези избори за ЕП се видя, че формации, които печелят сериозна подкрепа не са парламентарно представени. Смятаме, че този резултат, който се постигна на евровота, трябва да се отрази в управлението на държавата.

Изпратихте писмо на Плевнелиев с искане за свикване на предсрочни избори. Имате ли обратна връзка какво се случва?

Имаме обратен сигнал, че президентът ще започне да събира и изслушва политическите сили, които имат евродепутати. Нашите искания са известни – да седнем на една маса и да се обединим около три-четири приоритета. Първият е създаване на служебен кабинет с тези политически формации, които са преминали бариерата на евроизборите. Този преход трябва да е плавен, за да има предвидима бизнес среда. Ние не искаме повече сътресения за икономиката, не искаме да рискуваме забавяне на усвояване на европейските фондове. Това означава, че държавната администрация трябва да работи и за да се случи това е необходимо плавно преминаване към ново управление.

Водихте ли вече разговори с политически сили за предсрочни избори и как възнамерявате да преодолеете предизборната конфронтация?

Не, не сме водили разговори, но следим ситуацията внимателно. Не смятаме да водим неформални разовори, защото смятаме, че разговорите трябва да се проведат пред очите на хората. На тези избори всички партии се легитимираха. Това означава, че форматът трябва да е открит, за да се види кой как спазва обещанията и ангажиментите, които е поел в предизборната кампания. Аз лично смятам, че гражданското общество трябва да следи как политиците изпълняват ангажиментите, които поемат. И да изисква от тях да са последователни.

Николай Бареков заяви, че би работил с БСП, ако ръководството се смени. Това протегната ръка към социалистите ли е?

Ние винаги сме твърдяли, че можем да работим с всички. Партия сме, която може да прави компромиси, но имаме няколко основни принципи. Това, че сме се конфронтирали с ГЕРБ или с други политически сили, не е пречки да работим заедно, стига тези политици да се подложат на закона „Чисти ръце“. С всички политици, които издържат този тест, ние сме готови да си партнираме в посока на защита на националните интереси и вдигане на стандарата на живот в България. Но всичко минава през определени искания, от които ние няма как да остъпим.

Ако този закон не се приеме в Народното събрание, какво ще правите?

Правим следното – трябва да имаме представител в изпълнителната власт, за да може, ако политиците не се подлагат на този закон, да имаме нужните лостове и инструменти да видим какво е било в предишното управление, да видим какво е управлението сега, за да можем да преценим кой е работил в правилната посока и кой е работил така, че да е последователен спрямо това, което е говорил. Все пак ние досега не сме имали възможност да видим как функционира отвътре държавата. Дори на парламентарните въпроси, които съм задавал, се е отговоряло след месеци или въобще не се е отговаряло. Нямаме нужните инструменти извън това, което аз като народен представител имам като правомощия, дадени от конституцията и закона, да видим как се е ръководела държавата.

Изясни ли се къде ще отидете в Европалмента – при ЕНП, при консерваторите, при АЛДЕ?

Все още има колебание, защото нашата цел е да влезем в това европейско семейство, което е готово да отговори максимално на нашите искания за България. Ние имаме приоритети, свързани с повишаване на стандарата на живот в България, с това повече евросредства да влизат по опростени процедури у нас. Искаме да има равнопоставеност, така че ще отидем в това европейско семейство, което е готово да отговори на нашите очаквания.

Изборният кодекс изненада БСП , защото преференциалният вот измести от първото място Сергей Станишев. Вие лично какво ще посъветвате Момчил Неков, щастливият номер 15 – да отиде ли в ЕП или да се откаже?

Моето мнение е, че той трябва да отиде в ЕП. Още повече, че трябва да се дава път на младите. БСП е една доста консервативна партия, в нея е много трудно да излизат нови лица напред, но смятам, че това е един процес, който няма как да се възпре, защото това е бъдещето. Все повече млади политици и формации променят не само облика на България, но и на много европейски страни.

Как оценявате бизнес средата у нас? Продължава ли бизнесът да бъде подложен на натиск?

В момента има една по-свободна бизнес среда, колкото и странно да звучи това, предвид, че управлява лява партия. Но пък в последните години у нас лявото и дясното се размиха. Примерно една дясна партия ГЕРБ управляваше с доста леви похвати, докато БСП управлява с доста десни похвати.
Важно е да се отбележи, че като цяло в икономиката съществуват два вида рискове. За съжаление макар и да го няма натискът върху бизнеса, политическата криза се пренася в икономиката. Ние искаме преки чуждестранни инвестиции да влязат у нас, но като си говоря с инвеститори и предприемачи те твърдят, че не смеят да влагат нови инвестиции, защото не знаят кой ще управлява, каква ще е данъчната политика и т.н. Политическата криза се пренася в икономиката и ако има несигурност, ние няма как да очакваме парите да излязат от тази среда.
Ако хората се чувстват по-уверени, че държавата в следващите няколко години ще върви в правилната посока това ще отрази положително на икономиката. В момента ситуеацията е такава, че оттук нататък се очакват избори във всеки един момент.
Моят апел е да минем към тези избори бързо, политиците да се вразумим и да се обединим около няколко приоритета за стабилност на икономиката, за да върви страната напред.

Станете почитател на Класа