Лекарите от Спешна помощ подадоха колективна оставка

Всички лекари от Спешна помощ - София днес са подали колективна оставка. В момента те отиват на протест пред Министерство на здравеопазването.  Лекарите, които работят в спешната помощ, са възмутени от реакцията на здравното министерство и намерението да бъде уволнен директорът д-р Георги Гелев и се готвят да протестират.

В сутрешния блок на Нова телевизия д-р Балова заяви, че лошата кадрова политика води до това, че няма кой да работи, а за да работят хора при нас трябват добри условия на труд и добро заплащане. В срутилото се здравеопазване ние обираме всички луфтове.Тя уточни, че по закон спешните медици трябва да работят по 7 часа на ден, а тя работят по 8 часа. Освен това трябва след два дни работа да почиват три дни, а те почиват само два.

Екипите непрекъснато намаляват и хората напускат. Между 600 и 800 лева получава един лекар в спешната помощ.

Много често хората си правят експерименти и викат едновременно спешна помощ, полиция и пожарна, за да видят кой ще дойде пръв на място, споделиха лекарите. 

Изходът се намира на доста по-високо ниво от Центъра за спешна медицинска помощ. Аз съм в отпуска от четири месеца. Не намирам никаква грешка при случая с починалата фотографка, при положение, че е имало едва 11 линейки през конкретната нощ, коментира д-р Георги Гелев. 

По думите му за да има бързина екипите трябва да са много повече, а за да ги има тях трябва да има и добро заплащане. Най-фрапиращото, което научих, е, че преди 20 дни са съкратили бройки в спешната помощ, съобщи той и допълни, че от софийския център се взимат хора, за да се прехвърлят в по-малки градове. Д-р Гелев каза, че е разбрал за намерението да бъде уволнен от новинарските емисии.

Според колегите му той не е виновен за ситуацията в спешната помощ и са категорични, че ако бъде уволнен те щеподадат оставки и тогава няма да има кой да обслужва София и региона.

Станете почитател на Класа