Плевнелиев призова управляващите да стартират референдума

Българският народ препотвърди по недвусмислен начин европейската си ориентация. За пореден път гражданите показаха, че националното разединение съществува само в представите на отделни политически лидери.Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в изявлението си по повод проведените избори за депутати в Европейския парламент.Новоизбраните членове на ЕП получиха подкрепа от гражданите да работят за засилване на интеграционните процеси и все по-видимо участие на България в определянето на европейския дневен ред.

Народът каза "не" на евроскептицизма и антиевропейската реторика. Българският народ каза "да" на европейската интеграция. България е една от много малкото държави-членки, която няма да изпрати антиевропейски партии в Европейския парламент, отчете Плевнелиев.

Тезата, че европейските избори обикновено имат ниска избирателна активност и това е нормално, не ме удовлетворява. За съжаление, политическата обстановка в страната през последната една година и качеството на дебата се отразява негативно върху избирателната активност, критикува Плевнелиев.

На този фон, още по-неразбираема е позицията на мнозинството в народното събрание и фактът, че вече пет месеца те отказват да обсъдят моето предложение да бъде проведен референдум за изборните правила, заяви държавният глава.

Масовото използване на преференцията е поредното ярко доказателство, че народът трябва да бъде попитан на референдум и да се произнесе дали да бъде засилен мажоритарният елемент в бъдещи избори, каза той.

Най-тревожното за Плевнелиев е използването на корпоративния вот, на купените гласове - грозни явления, които застрашават основите на демокрацията. Трябва да бъде намерена форма отговорността за подобни деяния да се носи и от политическите субекти, а не само от нарушителите, каза той по време на изявлението си. Работещото, дългосрочно решение е да бъде повишена избирателната активност, за да се обезцени тежестта на тези нарушения. Всеки от участниците трябва да направи своя анализ и да оцени какво казаха българските избиратели, подчерта той.

Съдбата на правителството се решава от политическите сили в НС, а не от президента. Ще продължа занапред да изпълнявам своите задължения, да чувам гласа на народа. Нямам намерение да излизам извън конституционните си правомощия- без посредничество и политическо брокерство. Винаги съм готов да участвам в намирането на решения. Апелирам към управляващите да направят своите анализи какво им казаха избирателите в неделя. Въпросът е дали България ще продължи да генерира кризи или напротив. Народът очаква от българския политически елит да бъде на висотата на своите отговорности, а не да води политика на задкулисие, реваншизъм и управление на всяка цена, каза държавният глава.

Краткосрочно всички решения ще бъдат взети от парламента, но дългосрочно за мен ще бъде важно какви решения ще бъдат взети, отговори президентът на въпрос на медия дали е по-добре да има предсрочни избори или промени в кабинета. Той даде за пример решението в Германия да управляват заедно леви и десни и с според него това е било възможно, защото между тях има диалог. Пожелавам цивилизационен дебат и отговорност. Не се водят консултации при мен - поканен съм, надявам се на работни разговори с всички политически сили, представени в НС. Планирам много скоро да поканя всички избрани депутати в ЕП - заедно те са добре дошли, заедно ще обсъдим приоритетите и се надявам да работят заедно, за да защитят българския интерес.

При избора на български еврокомисар процедурата трябва да бъде спазена, но трябва всички да се отнесат много отговорно към процеса, за да предложат достойна кандидатура и да се гордеем с работата му, посочи Плевнелиев. Държа страшно много на подхода - не задкулисно, не в последния момент, не само по процедура, а процес, който гарантира силна легитимност и силна кандидатура за България в един много тежък момент както за държавата, така и за Европа като цяло, каза той.

Категорично декларирам, че ще бъда част от всяко решение – аз съм президент, но съм и инженер, коментира държавният глава. Свикнал съм да поправям, а не да развалям и затова апелирам към българските политици президентската институция да бъде част от всяко отговорно решение в името на повече стабилност и да се чуе гласът на българските граждани, които ни казват много важни неща, посочи Плевнелиев.

Ще събера всички избрани евродепутати заедно, за да координираме българските позиции на европейската сцена, повтори Плевнелиев в отговор на друг въпрос на медия.

Следя внимателно случващото се в НС, няма да скрия своите дълбоки притеснения към някои от текстовете от закона за МВР, заяви президентът. И поясни, че ако си позволява да налага вето, то ще с много ясни и точни аргументи. За мен е неприемливо различния начин, по който се провежда гласуването с предпочитания, за объркването, което предизвиква, добави той. Според него трябва да има ясни текстове в Изборния кодекс. Задкулисието е силно и може да стане по-силно само благодарение на институциите - от тях зависи не да бъдат платформа за задкулисие, а решение срещу него, добави той.

Искаме прогнозируемост и прозрачност - независимо дали става въпрос за "Южен поток" или за референдума, за който са се подписали 600 хил. души - за нещо смислено, а този глас се слага "в чекмеджето", съжали президентът. Забележете, че имаме все повече доказателства, че въпросите за референдума са смислено зададени. Крайно съм притеснен и обезпокоен от процедурното и недемократично отношение към една толкова демократична процедура. Когато представителната демокрация има проблеми, тогава пряката демокрация идва на помощ, подчерта той. И аз давам решение, но, забележете, процедурата е двойно подсигурена - тя е подкрепена от държавния глава, и, второ - имаме и 600 хил. подписа.

Управляващите трябва да чуят гласа на гражданите и да стартират този национален референдум, препоръча Плевнелиев. Разговарям с всички парламентарно представени политически сили - не само със спечелилите, но и със загубилите изборите. Разбира се, към момента посочвам, че правя неформални работни разговори, в които искам да ги чуя. Като държавен глава той увери, че е готов да подкрепя всяка разумна инициатива.Но не може да има консултации при мен преди НС да вземе своите важни решения, повтори той.

Станете почитател на Класа