Стоян Александров: Приказките за актуализация на бюджета са политически

Приказките за актуализация на бюджета в над 90% са политически. Актуализация на бюджета не се налага. Това са чисто политически игри. Ако ги слушаме политиците – колко черни прокоби вещаят за всяко нещо, което някой реши, че трябва да става. Навремето, когато вдигахме ДДС-то, всички казваха, че в България няма да има кина, няма да има театри. Като си спомним какви бури се правеха, подобни на сегашните, но нищо от тези прокоби не се сбъдна. Е вярно, че тогава билетите за кино бяха 20 стотинки, а сега са 10 лева.

Приказките за актуализация на бюджета в повече от 90 на сто имат политически смисъл. Не съм убеден дали изобщо парламентът ще гласува актуализация на бюджета, не съм убеден и дали Орешарски няма да оттегли точката под натиск от БСП. Всеки си прави политически дивиденти. С половин уста се твърди, че трябва да се остави по-спокойна среда за служебното правителство. Това не звучи сериозно.

Второ това, че ще има правна възможност, не значи, че служебното правителство ще се възползва. Ако например финансов министър е Калин Христов, не смятам, че ще се възползва, дори да има възможност. Е ако сложат някой друг финансов министър, поставен човек на Бойко Борисов, може и да се възползва.

Искането на актуализация е унижение на досегашното управление, макар, че и ДПС бяха от тази страна. Това е индиректно признаване на това, което Бойко Борисов всеки ден говори – че държавата е фалирала, че е настъпил крах. Той просто преследва това последователно с типичната си захапка. Ясно е, че и двете политически сили – и ГЕРБ, и ДПС ще бъдат в следващото управление. Отделен въпрос е какви бъдещи стратегии има ДПС. Всъщност те си слагат мина, на която след това ще стоят. И какво като се оправдават с предишното управление. Има цифри. Те не говорят, че наследството е зле. Борисов обяви, че има неизпълнение на планираните завишени приходи. В същото време се казва, че има достатъчно буфери, че има резерви в коалиционната програма, може да се съкратят и разходите. Какъв е проблемът служебният кабинет да свива разходи, а не да харчи? Но това са изтъркани номера. В момента е по-интересно дали има прозрачност и доколко ДПС правят на инат някаква коалиция, за да накажат БСП. Но кой знае какво ще стане. Защото, ако има някой, който да изхвърли ДПС зад борда, това ще бъде ГЕРБ и никой друг.

Да се приготвят пари за следващо правителство е рисково. Не се знае кой ще влезе в следващия парламент. Смятам, че ще влезе НФСБ на Валери Симеонов. Не съм убеден дали Бареков ще влезе при тази нова ситуация, защото избори без пари и без телевизия не се правят. Още повече той сам си поставя нещата така, че да бъде захапван от всички. А обикновено, който открие фронт срещу много врагове, е губещ. Възможно е в НС да влязат и реформатори и АБВ, и други. И вече кой с кого, как и при какви условия – много сложно става, ако всеки иска да спечели симпатии на гърба на предишните. А и улицата винаги ще е нащрек. Те какво смятат – че протестите свършват с оставката на Орешарски ли? Така че всеки трябва да си прави сметката от тук нататък – кой с кого е, за какво се е съюзявал.

Президентът също има интерес кабинетът, назначен от него, да излезе с някакво достойнство. Иска му се, ако има възможност, да му е широко около врата. Но в крайна сметка има реалности. Ако служебният кабинет се изправи пред трудности, трябва да ги решава, а не просто ей така да се носи по повърхността и да каже "бяхме много успешни". Ние се нагледахме на успешни служебни кабинети. Всички те се бият в гърдите колко са велики. Те всъщност нищо съществено не правят. Те управляват след криза, а тогава е много лесно – нещичко малко да направиш, даже да стопираш някой проблем, вече можеш да обираш лаври.

Никаква финансова нестабилност няма. Идеологема е, че данъкоплатецът ще плаща. Предизвикана е суматоха около банката. Това е въпрос, който явно сегашният парламент и правителство не могат да решат, те впрочем помогнаха да се случи случката. Моята позиция съм я заявил - от тук нататък най-евтино е да бъде възстановена и да остане тази банка. Всички други схеми са по-скъпи. Това не значи да бъде върната на Цветан Василев. Т.е. дори да има намеса на държавата, тя трябва да бъде по линия на одържавяване на КТБ. Ако се спази законът, пари на данъкоплатците няма да бъдат пипани. Трябва да бъдат платени около 3.5 млрд. лв. Трябва да бъдат спасени парите на държавата, на общините, на болниците, на фондациите на НПО. И понеже във фонда за гарантиране на влоговете има 2 млрд., държавата трябва да се бръкне за още 2 млрд. плюс неспасени държавни и общински пари. Докато с половината на тези 4 млрд. при едно одържавяване на КТБ и при реален преглед на портфейла и успокояване на хората, банката може да бъде възстановена да работи. Тогава ще си остане фондът от двата милиарда, ще бъдат спасени пари на държавата и на общините. На държавата това ще струва около 2 млрд., които като продаде по-нататък на някой стратегически инвеститор, ще си ги върне. Няма защо да плашите гаргите.

Източник: БГНЕС

Станете почитател на Класа