ГЕРБ поиска коалиция на малцинството с РБ, реформаторите отказаха

От проведените разговори за мен стана ясно, че единствената възможна формула да се създаде правителство е, ако се направи коалиция на малцинството между ГЕРБ и РБ. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след проведената лидерска среща в парламента, цитиран от Агенция „Фокус". „РБ сега имат заседание, ще излязат със свое решение и, ако са „за", ще се направи коалиционно споразумение", обясни Борисов.
Борисов уточни, че правителството ще се ползва с плаващо мнозинство. „Ние ще приемем подкрепата на всички партии в зависимост от темите. Аз поех ангажимент, ако съм премиер, всеки вторник дневния ред на МС да се представя на лидерска среща", обяви Борисов.
„Всички подчертаха, че предсрочни избори зимата са фатални за държавата. БСП са категорични, че остават в опозиция и до петък, ако РБ вземе решение да подпишем коалиционно споразумение и да знаем по кои теми може да ползваме мнозинство", каза още Бойко Борисов.
Ситуацията обаче се обърна след заседанието на Реформаторския блок. Лидерите на блока настояват за спешна тристранна среща с ГЕРБ и Патриотичния фронт. Те продължават да искат да има правителство с ясно мнозинство с участието на ПФ, стана ясно от обясненията на Кънев и Кунева. Сбирката продължи кратко и бе решено с единодушие, че е нужно да продължим разговорите с ГЕРБ и Патриотичния фронт за правителство с ясно мнозинство и с коалиционно споразумение, заяви Радан Кънев.
Той добави, че напоследък имало изостряне на отношенията между ГЕРБ и ПФ. Кънев се пошегува, че двете партии могат да ползват богатия опит на Реформаторския блок по изчистване на недоразуменията в една коалиция.
Лидерът на ДСБ изрази неодобрението си към формата от лидерската среща, която организира по-рано Бойко Борисов. Според Радан Кънев не може на подобна среща да се постигне консенсус за бъдещото управление.
Меглена Кунева обясни, че не Реформаторите били причина за новата ситуация, предложена от ГЕРБ - за правителство на малцинството. Други двама от партньорите ни си промениха позициите, добави тя.

Станете почитател на Класа