Доган бламира Местан за мандатността на кметовете

Председателят на ДПС пробва да изтласка хората на патрона си от ЦОБ на предстоящата Национална конференция


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган отново показа на Лютви Местан кой е истинският шеф на партията. Сокола е блокирал желанието на наследника си да въведе т.нар. „критерий на мандатността" при номинациите на кандидат-кметовете за предстоящите местни избори, научи МИГNews.info.

Идеята на Лютви Местан била следната – активист на партията да няма право да бъде кмет повече от три мандата. Официалното обяснение за въвеждането на новия „критерий" било на ръководни постове да бъдат издигнати нови лица, да се даде път на „младежите в ДПС", на " успешните мениджъри от частния сектор" и на „образованите в чужбина активисти на движението". За да се тушира напрежението сред дългогодишните кметове в цялата страна, в приятелски медии е лансирана удобната теза, че изхвърлянето им от властта било по „искане на Турция" и е договорено на последната среща на Лютви Местан с президента Реджеп Ердоган преди парламентарните избори в южната ни съседка.

На „Стамболийски" 45 обаче веднага станало ясно, че чрез този трик Местан целял да изтласка хората на Ахмед Доган от местната власт и да ги замени със свои протежета, твърдят още източниците на МИГNews.info от партията. Последвала остра реакция на кметове от Шуменско, Разградско, Кърджалийско и Търговищко, които дължат кариерата си в ДПС и материалното си благополучие единствено на Ахмед Доган. Председателят на най-голямата структура на ДПС-тази в Кърджали, Бахри Юмер дори директно заявил, че „критерият за мандатността" няма как да бъде въведен, без одобрението на ръководената от него организация. Срещу Местан се обявили всички градоначалници, които дори заплашили, че ако реализира намерението си, на местните избори ще работят за опопентите на ДПС.

Поради тези причини, на Националния съвет на движението, Лютви Местан тихомълком оттеглил „мандатността" от критериите за избор на кандидати за кметове.

Сега председателят на партията е насочил усилията си към овладяването на Централното оперативно бюро (ЦОБ). Очаква се на предстоящата Национална конференция през есента той да лансира свои хора, които да заемат местата на Емел Етем и Юнал Лютфи. Повече от две години Лютви Местан е председател на ДПС. Въпреки това обаче, в ЦОБ е обграден от партийни функционери, които са изцяло предани на Ахмед Доган. Често те гласуват срещу предложения на формалния (за тях) лидер на партията.

Депесари имат и друго обяснения за случващото се в партията. Според тях Местан не умеел да преценява качествата на кадрите и винаги лансирал хора, които неприкрито му се подмазват и го възхваляват като политик. Посочват се и няколко примера – ексминистърката на спорта Мариана Георгиева, която най-често е обект на медиен присмех; депутатът Станислав Атастасов, който излъга за „немската си диплома" и прочие. Младият избраник Айхан Етем също е „откритие" на председателя на ДПС. На последните парламентарни избори Местан направи и невъзможното да го вкара в парламента чрез сложни размествания на листите и натиск върху депутати. Сега обаче се оказва, че Етем, които има няколко години трудов стаж, е лихвар, а в младежката организация са шокирани от публичните му демонстрации на необяснимо богатство. Айхан Етем обикалял страната в нов модел БМВ и дори имал личен шофьор, гневят се младежи от движението.

На „Стамболийски" 45 казват пред смях, че Лютви Местан дори нямал власт да уволни недолюбваната от него шефка на пресцентъра Велислава Кръстева и да я замени със сътрудника си Кристиян Коев-Флейтата. Кръстева и Флейтата забавляват журналистите в парламента, тъй като са впрегнали цялата си интриганска енергия да се плюят и клеветят взаимно с очевидно измислени истории. Има и друга за кавгата им – комисионите от медийните договори за местния вот, казват още запознати с драмата им.

 

http://www.mignews.info/

Станете почитател на Класа