Митов: Разединението е най-голямото предизвикателство

Най-голямата опасност пред България не е от външнополитически характер, а е от вътрешно естество и е свързана с разединението на българския народ. Подобно разединение ние наблюдаваме всеки един ден.

Това заяви по БНР българският външен министър Даниел Митов. Според него България се нуждае от консенсус за препотвърждаването на нашия евроатлантически избор.

"През последните години международните отношения навлязоха в много интензивен период, което предполага нови предизвикателства – кризите в Близкия Изток и Украйна, бежанския проблем и др. Те са много сериозни и не могат да бъдат разглеждани по-отделно и трябва интегриран подход за решението им", заяви министър Митов.

Коментирайки ситуацията в съседна Македония, която в продължение на месеци се намираше в тежка политическа криза заради корумпираното управление на премиера Никола Груевски, Митов заяви: В Република Македония беше достигната договореност между политическите сили. Тя ще даде тласък и на двустранните ни отношения за подписването на договор за добросъседство.

Външният ни министър заяви, че гласът на България днес се чува повече от всякога. "Легитимността на правителството пред евроатлантическите партньори даде възможност нашият глас да се чува повече и да бъдем търсени като желан партньор", уточни той.

За това говори и фактът, че на днешната посланическа конференция гост ще бъде и върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини. "Фактът, че тя ще дойде у нас на посланическата конференция, показва до каква степен тежи гласа на България. Има разбиране и чуваемост за проблемите, които стоят пред нас", каза още Даниел Митов.

Станете почитател на Класа