Анкара: ЕС трябва да преодолее противоречията по "Турски поток"

Европейският съюз трябва да реши противоречието между нарастващите нужди на европейските страни от газ и скептичното отношение към проекта "Турски поток". Това заяви министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз.
"Въпреки хладното отношение на ЕС към „Турски поток", Турция взима решения, изхождайки от своите интереси и въз основа на свободна воля. От една страна, у редица страни от ЕС има търсене за газ (от „Турски поток"), а от друга - енергийните власти на ЕС не подкрепят дадения проект. Това противоречие е очевидно за всички и е необходимо то да се преодолее", каза Йълдъз за агенция Anadolu.
Той добави, че Турция в най-голяма степен е заинтересована от строителството на първата част от тръбата, а газът от нея ще отива за нуждите на страната. Що се отнася до следващите три части, те ще бъдат изградени въз основа на искане от ЕС.
Министърът каза още, че турски компании ще участват в изграждането на наземната част на газопровода.
"Турски компании ще участват в изграждането на"Турски поток". Руските ни колеги знаят, че имаме голям опит в строителството на газопроводи. Надявам се, че ще използваме това", каза Йълдъз.
Той добави, че страната му няма да участва в изграждането на подводната част от тръбата по по дъното на Черно море.

Станете почитател на Класа