ГЕРБ - Своге се цепи заради манипулации на кмета

Общо 80 от активните членове на ГЕРБ в Своге подадоха молби в четвъртък за напускане на партията заради шокиращото поведение на кмета на града и местен партиен лидер Жоро Цветков. Чашата е преляла, след като ръководството на ГЕРБ е подкрепило Цветков, въпреки множеството сигнали за манипулациите, извършени от него.

Напускащите членове изпратиха и отворено писмо до Бойко Борисов.

В Своге от години съществува конфликт между членовете на управителния съвет на ГЕРБ и Жоро Цветков, разказват бившите гербаджии. Нетърпимост има и между общинските съветници от ГЕРБ в града и кмета. Според напускащите вината е изцяло на Жоро Цветков и го описват като човек с поведение на местен феодал.

"Жоро Цветков приема функциите си на общински ръководител като еднолично и едновластно управление, основано на принципа "власт и подчинение". Той не зачита диалога, дадените му възможности да изрази себе си като провежда политика в защита и полза на гражданите и на община Своге. Той е изцяло фокусиран върху личния си интерес и амбицията да управлява на всяка цена", се казва в отвореното писмо.

То бе публикуван във Фейсбук - профила на младежкото подразделение на ГЕРБ – Своге - Mgerb Svoge, но няколко часа по-късно страницата се оказа недостъпна.

В писмото до Бойко Борисов са разкрити шокиращи примери за манипулациите на кмета, който е обвинен в "криминално поведение и натиск".

В средата на юни се провежда събрание на ГЕРБ в Своге, на което мнозинството от членовете застават зад кметската кандидатура на своя колега Георги Петков. Той събира 57 от гласовете на съпартийците си, а Жоро Цветков - едва 40. Двамата са единствените кандидати.

"Последваха обидни манипулации и репресии срещу несъгласните. Георги Петков беше уволнен, вратата на офиса на партията заключена и техническият сътрудник Владислава Симеонова отстранена, ругана и заплашвана със саморазправа. Общинският ръководител Цветков открито заплашваше, че ще уволни всеки, който не гласува за него. Принуждаваше. Личните нападки и клевети бяха безпрецедентни", се казва в отвореното писмо.

Месец по-късно Жоро Цветков е отказал без правно основание да ръководи планираното събрание за номиниране на кандидати за общински съветници. Когато неговите колеги са поели нещата в свои ръце и са започнали заседанието, Цветков довел в залата 37 души, които още не са членове на ГЕРБ и компрометирал гласуването.

"С малки изключения всички (доведени) се намират в зависимост от Цветков – (те са) служители в общинска администрация, техни близки или такива, на които е обещана конкретна облага или пост. Един от предложените кандидат за кметове е лице с няколко присъди", се казва в писмото на напускащите ГЕРБ, цитирано от сайта frognews.bg.

Хората са се оплакали в централата на ГЕРБ в София, но от там официално са им обяснили, че кандидат за кмет на Своге ще бъде Жоро Цветков.

"Като убедени демократи, хора с активна гражданска позиция, осъзнаващи отговорностите си като граждани на европейска България, се чувстваме принудени да подадем нашата оставка като членове на ГЕРБ. Случва се грубо и безпрецедентно потъпкване на идеята ГЕРБ. Считаме, че принципите на свободен избор, доброволност, честност и лоялност, законност и достойнство са само думи от основополагащия документ на партията – Устава", се казва в писмото.

Междувременно в Фейсбук- профила на ГЕРБ – Своге, който се администрира от пиарката на общината, бе публикувано нещо като официална позиция. Тя гласи: "Моля, не използвайте страницата на ГЕРБ - Своге за публикуване на писма и декларации с невярно съдържание и опити за дискредитиране на кмета и общински ръководител на ПП Герб-Своге! По-добре е да има малка, но работеща структура, отколкото голяма и разединена! Няма да толерираме никакви опити за манипулации и провокиране на скандали!"

Станете почитател на Класа