”Болкан бизнес уайър”: Цветан Василев „Българският Магнитски“

 

Под заглавие ”Българският случай Магнитски” сайтът ”Болкан бизнес уайър” разказва за съдбата на Корпоративна търговска банка и нейният собственик Цветан Василев, сравнявайки го с нашумелия случай с руския юрист на фонда ”Хърмитидж кепитъл” Сергей Магнитски.

По-нататък "Болкан бизнес уайър" разказва историята на Браудър и юриста на фонда Сергей Магнитски, описвайки случая като "корпоративно рейдърство в руски стил". През 2007 година една от фирмите, управлявани от "Хърмитидж кепитъл"  е обвинена в укриване на данъци. Браудър търси помощта на руския юрист и одитор Сергей Магнитски.

 

На 20 февруари московски съд издаде нова заповед за арест на британеца Уилям Браудър, изпълнителен директор на инвестиционният фонд "Хърмитидж кепитъл"", започва статията. Бизнесменът е съден задочно в Русия, като получи присъда от 9 години затвор за укриване на данъци.

Той успява да разкрие крупна финансова машинация за 5.4 млрд. рубли (130 млн. евро), организирана от висши служители на полицията и данъчните служби в ущърб на руската държава и "Хърмитидж кепитъл".

 

Обвинен в данъчна измама от същите хора, които той изобличи,  Магнитски почина в московски затвор през 2009 г. на 37-годишна възраст, след 11-месечен престой във временния арест.

 

Случаят предизвика широк отзвук в Европа и САЩ, като Вашингтон дори прие закон, който налага санкции на руски представители, замесени в смъртта на руския юрист.

 

Според "Болкан бизнес уайър" обаче Русия не е изключение, когато става дума за системна корупция на държавно ниво, а това е характерно и за други страни от Източния блок.

 

Следват подробности за случая "КТБ" под заглавие Цветан Василев: Българският Магнитски

 

Изданието разказва, че българският банкер е станал жертва на политическата мафия, когато през април 2014 г. е отказал безвъзмездно да прехвърли активите на банката на криминален кръг от водешата политическа партия ДПС.

 

Два месеца по-късно, когато е по бизнес дела в Австрия, серия от държавно покровителствани акции ще съборят банката му и ще го направят изгнаник за почти три години, а активите на банката са разпределени между изнудвачите.

 

 

Изданието посочва, че в момента Василев живее в Сърбия , като е заплашен от екстрадиция.

 

"Болкан бизнес уайър" заключва, че в България, както и в Русия, корупцията разяжда както демокрацията, така и бизнеса. Това прави страната уязвима на финансови и политически манипулации от Русия, както и е изправена пред последиците от неспазване на европейските стандарти.

 

Изданието посочва, че ендемичната корупция в България прави невъзможно прозрачно разследване или честен процес. Според него разрешението на този случай не е само лична битка на Василев, а от това зависи бъдещето на свободата и капитализма в България и в цяла Източна Европа.

 

Преводният текст е от сайта на вестник "Банкер"



Станете почитател на Класа