ГЕРБ представя кабинета си на 21 юли

Александър Сивилов

На 21 юли ще представя пред вас новия кабинет. Това заяви вчера пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той беше категоричен, че няма да прави коалиции, защото такъв е изборът на българските граждани. Вчера президентът Георги Първанов връчи Указ 266, с който възлага на кандидата за премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да състави правителство. Според конституцията кандидатът за министър-председател има седемдневен срок да представи предложение за състава и за структурата на кабинета.
„Искам да поздравя категоричните победители на тези избори – партията ГЕРБ, да им пожелая съставянето на бързо, ефективно, действено правителство, което да е в състояние да изпълни очакванията на българския избирател, за една промяна, която да бъде съчетана с така необходимата стабилност“, заяви Георги Първанов. Той каза, че приоритет №1 на бъдещия кабинет трябва да бъдат изходът от кризата, нейното ограничаване и предприемането на ефективен пакет от антикризисни мерки.
„Имаме основание да твърдим, че ще имаме едно ефективно взаимодействие между българските институции в изпълнението на основните стратегически приоритети, по непосредствените задачи, които предстоят пред нас, защото това е смисълът на вота, който и аз като президент, и парламентаристите, и бъдещото правителство сме получили“, беше категоричен държавният глава. "За първи път се прави такава церемония за връчването на проучвателен мандат. Може би това ще бъде началото на една практика за в бъдеще, надявам се след четири години, а не след някоя и друга седмица", каза още държавният глава.
Бойко Борисов обясни, че при съставянето на кабинета ще се води от принципите на конституцията и от вота на избирателите. Лидерът на ГЕРБ съобщи на влизане в президентството, че вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева, за която се предполагаше, че ще е вицепремиер, няма да участва в правителството. Той не пожела да даде друга информация за бъдещите министри. Разсъжденията по новия кабинет обаче продължават. По информация на сайта „Всеки ден“ 25-годишната Йоанна Дочевска ще оглави Агенцията по туризма, а ведомството ще премине на подчинение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, вместо както досега - към Министерството на икономиката и енергетиката.
Вече са известни имената на четирима от бъдещите министри - Симеон Дянков (на финансите), Цветан Цветанов (на вътрешните работи), Йорданка Фандъкова (на образованието) и Вежди Рашидов (на културата).

Станете почитател на Класа