РЗС иска да се касира мандатът на 7 депутати от ДПС

Райко Байчев

Касиране на мандата на 7 депутати от ДПС поискаха вчера от РЗС. Става дума за Хасан Хаджихасан, Искра Михайлова, Тунджай Наимов, Бюрхан Абазов, Елин Андреев, Емил Иванов и Лютви Местан. От партията на Янев обявиха, че ще внесат чрез главния прокурор Борис Велчев искане до Конституционния съд за касиране на гласове, дадени в общо 123-те секции в Турция, където според РЗС има тотално фалшифициране на вота. От партията твърдят, че в 23 секции са гласували по над 1000 души, а на места и по 1500. „Това е технически невъзможно, ако всички те гласуват за една минута, изборният ден трябва да продължи 25 часа“, коментира Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, който беше в листите на РЗС за 41-вото НС. Според Янев в България рекордът на гласували в една избирателна секция е около 650-700 гласове. „Министерството на външните работи умишлено е манипулирало изборния процес“, каза Янев. Той поиска ЦИК да даде спешна пресконференция до края на седмицата и да оповести поне няколко списъка с гласували от Турция, защото там готови списъци нямало. „Ще го поставим този въпрос, макар че не сме длъжни да правим нищо подобно, а не виждам защо. От РЗС не са изпратили искане за подобно нещо в ЦИК“, коментира пред „Класа“ говорителят на ЦИК Александър Александров. „Това са безумия. Нека сезират, като толкова искат, Конституционния съд, тяхно право е“, коментира зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.


Атанас Семов: Разширете правомощията на президента

Зам.-председателят на Народното събрание Атанас Семов, който е и зам.-шеф на РЗС, обяви вчера, че правомощията на президента трябва да се разширят. „Щом държавният глава се избира с пряк избор, би трябвало да има по-широки правомощия“, каза пред „Класа“ Семов. Той обясни, че разширените права трябва да са в посока по-активно участие в законодателни инициативи, по-трудно преодолимо вето и др. „Тепърва ще конкретизираме идеите си“, добави Семов.


Ахмед Доган : Нямам имот в с. Дръндар

Нямам имот в с. Дръндар и нищо няма да излезе от проверката на данъчните. Това каза вчера лидерът на ДПС Ахмед Доган пред БГНЕС. Доган припомни също, че в последната си декларация по публичния регистър е посочил, че е прехвърлил безвъзмездно двореца в Дръндар. „Той вече не се води на мое име“, каза Доган по повод публикациите, че ще му ревизират имотното състояние.

Станете почитател на Класа