Социалният министър дава Масларова на прокурор

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви вчера, че ще сезира прокуратурата за сериозни нарушения, направени от старото ръководство на ведомството по програма „Красива България". Проверка на инспектората и вътрешният одит във ведомството са установили пропуски в контрола и изпълнението на дейностите по програмата. Към края на август 2009 г. дефицитът по сключените договори по проекта е 7,4 млн. лв. Сред най-честите нарушения са: неизпълнени процедури по възлагането на обществените поръчки, както и това, че за голяма част от разходите липсват документи. Често наетите безработни са били по-малко от предвиденото по договора, а в някои случаи изобщо не са и наемани, което противоречи на целите на проекта.
Бившият социален министър Емилия Масларова не си вдигаше телефона, а нейните секретарки насочиха журналистите към председателя на Националното сдружение на общините Дора Янкова. Пред БНР Янкова коментира, че това е притеснително и че с кметовете на Севлиево и Ивайловград - Йордан Стойков и Стефан Танев, които заедно с нея представляват общините в проекта, ще направят проверка по случая.
Нямам информация за злоупотреби, свързани с „Красива България”, докладите на Сметната палата не фиксираха големи нарушения. Това каза за „Фокус“ бившият зам.-министър на труда и социалната политика Димитър Димитров. Сметната палата е извършила одит по проекта „Красива България" за периода 1 януари 2006 г. - 30 септември 2007 г., както се вижда на интернет страницата на одитната институция. Справката обаче сочи друго. Още през 2008 г. Сметната палата констатира нарушения, публикувани на 24 ноември 2008 г. Докладът е бил изпратен в прокуратурата съгласно чл.52, ал.1 от Закона за Сметната палата.



Дянков и Младенов пак спорят за пенсионната възраст

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов не се съгласи с идеята за увеличаване на пенсионната възраст, предложена от финансовия министър Симеон Дянков. На форум в Истанбул на 5 октомври той поиска да се увеличи възрастта за пенсиониране на жените до 63 години. „Становището на МТСП е, че докато не се възстанови икономиката, тези действия са опасни”, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. „В условия на криза в бюджета няма пари. Ако социалният министър Тотьо Младенов иска да има пари за всичките му социални програми, трябва да каже откъде да дойдат те“, отговори вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Станете почитател на Класа