Георги Първанов: Един министър го играе премиер

Струва ми се, че в кабинета има един министър, който се опитва да го играе премиер. Това заяви вчера в Перник президентът Георги Първанов, който беше официален гост на празника на града. „В действителност мисля, че този министър трябва да си влезе в нишата, защото тя е доста отговорна, за да може да вземе отношение и да налага модели и механизми за всички други министерства”, каза още президентът. Запитан дали визира финансовия министър Симеон Дянков, Първанов се засмя и каза, че всички се досещат за кого става дума. Той допълни, че си струва някои от министрите да поохладят малко страстите.
Той не пожела да даде оценка на кабинета, но подчерта, че са чути твърде много радикални идеи, от които министрите са се отказали буквално на другия ден. Според държавния глава, този отказ е добър, защото много от идеите са били не просто неработещи, но и опасни.
Държавният глава заяви още, че е нужно оздравяване в съдебната власт. Според него трябва да има промени в законодателството, и то не самоцелни. Първанов допълни, че досега те са били правени на парче.
„Следващият кабинет отново и отначало започва промените“, обясни президентът. Той препоръча да се чуе гласът на самата съдебна власт. „Както се вижда и сега, оздравителният процес започна отвътре и не трябва да се налагат модели отвън”, каза Георги Първанов. Той беше категоричен, че другите институции по-малко трябва да се месят в работата на съдебната власт, защото магистратите могат да се справят сами с проблемите и да реализират докрай реформата.
„Големият проблем на българската политика е липсата на идеи“, каза президентът в коментар за проведения в неделя конгрес на БСП. Държавният глава заяви, че се надява партиите да намерят начин да оздравят ситуацията, не само от гледна точка на кадрите и структурата, но и на идеите. За социалистите той обясни, че е много важно да се дефинира ясна промяна в партията, както и опозиционната й политика и облик, които могат да я представят в автентична светлина. Според Първанов е много важно да се намери силен работещ екип, който да преодолее положението, в което БСП изпадна след изборите.

Станете почитател на Класа