БСП иска декларациите на министрите за конфликт на интереси

Парламентарната група на Коалиция за България е внесла писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с което изисква предоставянето на всички декларации за липса на конфликт на интереси на министрите от правителството. Това съобщи на пресконференция вчера Деница Златева, член на Националния съвет на БСП.
„За нас е доста смущаващ фактът, че голяма част от декларациите за конфликт на интереси на новото правителство все още не са публични“, каза Златева. Тя добави, че е направена заявка от управляващите за промени в Закона за конфликт на интереси, тъй като може би ще се окаже, че няколко министри са в явен конфликт на интереси. Според нея такива промени могат да доведат до трудности при усвояване на евросредствата.
„Докладът на Европейската комисия за напредъка на България по отношение на усвояването на европейските средства дава една добра оценка на страна ни. Сега трябва да кажем, че се справяме добре, да си вземем поука“, заяви бившият вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева.




Меглена Плугчиева, зам.-шеф на комисията по европейските въпроси: Трябва да се форсира работата по еврофондовете
- Г-жо Плугчива, как ще коментирате факта, че Румъния е с по-добри показатели от България и на какво се дължи това?
- Румъния наистина е с по-добри показатели. Причината за това е по-доброто финансово изпълнение на програмите от ЕС. При нас проблемите идват от кризата, която имахме миналата година. Тя забави доста нашето изпълнение. Ние отделихме много време на одити, проверки и смяна на контролни механизми. Паралелно с това трябваше да форсираме оперативните програми и да променяме там правила. Към всичко това, като добавим и липсата на достатъчно воля и готовност за реална програма, трябва да сме доволни от това, което постигнахме. Заради това сега този политически комфорт, който има правителството, трябва да се използва максимално, за да се форсира работата, за да се натрупа изпълнение, което беше забавено.

- Смятате ли, че работата в тройната коалиция е затруднила реформата в системата за усвояване на еврофондовете?
- Разбира се. Имахме много труден, бавен и тежък режим на вземане на решения и тяхното изпълнение. Беше изключително мъчително и за себе си трябва да призная, че бях решила независимо от изхода на изборите да не работя повече в такива обстоятелства и такава рамка.

- Добре ли работи до момента новото правителство? Какви препоръки ще дадете?
- Трябва да се ускори темпото и да има непрекъсната стиковка между оперативните програми и програмите за развитие на селските райони. Според променящата се ситуация е добре да има и по-гъвкав подход за прехвърляне на средства не само вътре в една ос, но и между тях, за да може максимално да се използва финансовият ресурс, който имаме. Трябва да се запази и прозрачността на работа.

Станете почитател на Класа