ГЕРБ спечели в София с близо 70%

Кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова спечели частичните местни избори в София на първия тур при изключително ниска избирателна активност в столицата. Фандъкова спечели с между 65,5% и 70,3% от гласовете според данните от екзит пола на различните социологически агенции. За кандидата на БСП Георги Кадиев са гласували между 23,1% и 26,5% от подалите бюлетина вчера.
Според предварителните данни на „Галъп“ избирателната активност в столицата е била 21,4%, според МБМД - 25%, а според „Алфа рисърч“ - 22,5%.
„Бих искала да благодаря на всички, които дадоха своя вот за развитието на нашия град. Благодаря на тези, които ми гласуваха доверие. Осъзнавам, че отговорността е голяма, и съм готова да я поема. Щастлива съм, че представих достойно ГЕРБ, и се надявам, че ще оправдая доверието“, каза новият кмет на София Йорданка Фандъкова.
„На хората тези избори са им малко в повече“, каза премиерът Бойко Борисов, след като гласува вчера в Банкя. Веднага след като станаха ясни резултатите, премиерът обяви: „Искам да поздравя Кадиев, защото той излезе единственият мъж в БСП. Станишев трябваше да излезе и да опита вот на доверие за него и партията. Георги заслужава уважение за този резултат, който постигна. С това управление на БСП той постигна изключителен резултат“, каза Борисов. Той поздрави СДС и ДСБ заради подкрепата, която дадоха на Йорданка Фандъкова. Борисов заяви, че ще се събира с колегите си, за да обсъдят най-подходящия човек, който да поеме освободения от новия кмет пост министър на образованието.
„Нашите избиратели излизат точно толкова, колкото са ни нужни, за да победим с мнозинство“, каза премиерът в отговор на въпроса как ще коментира ниската избирателна активност.
„Ниската избирателна активност означава наказателен вот за политическата система. Това, което исках да демонстрирам, е, че има нужда от промяна не само на БСП, но и цялата система“, коментира Кадиев. „Толкова рязък срив в подкрепата на управляващата сега коалиция едва ли може да бъде тълкуван по друг начин освен като негативен знак на избирателите към тях“, каза на влизане в НДК председателят на БСП-София Румен Овчаров.
Освен в София частични местни избори се проведоха още във Враца, Разлог, Правец и в плевенското село Беглеж. Най-високата избирателна активност бе регистрирана в Беглеж, където са гласували 73% от избирателите, съобщиха от ОИК- Плевен.
В Разлог избирателната активност към 19 ч бе 59,39%. В Правец избирателната активност бе 44,65% към 19 ч. Ниска избирателна активност бе регистрирана във Враца, където по окончателни резултати са гласували малко над 23,05% от имащите право на глас. Изборите в Правец спечели кандидатът на ГЕРБ Никола Нитов, досегашен зам.-кмет на общината, втори остана Павлин Цветков, подкрепен от инициативен комитет.
Във Враца по предварителна информация представителите на ГЕРБ д-р Костадин Шахов и на БСП Цветелина Дамяновска отиват на балотаж.

Станете почитател на Класа