Йорданка Фандъкова свиква среща за зимното почистване

Първата задача на Йорданка Фандъкова като кмет е да свика работна среща между директорите на всички институции и фирми, ангажирани със зимното почистване на София. Срещата започва в 13 ч. днес, като целта й е да се координират действията на всички институции и фирми по подготовката на София за зимния сезон, както и да се види готовността им да изпълняват конкретните си ангажименти.
Експертният съвет се свиква броени часове след предвидената за днес тържествена клетва на Йорданка Фандъкова пред Столичния общински съвет (СОС).
Срещата е в кабинета на Фандъкова и в нея ще вземат участие всички заместник-кметове на Столична община - Минко Герджиков, Юлия Ненкова, Ирина Савина, Мария Бояджийска и Албена Атанасова. В обсъждането на подготовката на града за зимата ще участват още общински съветници, висши представители на СДВР, КАТ, „Пожарна и аварийна безопасност“, „Гражданска защита“, „Спешна помощ“ - София, Столичния инспекторат, Центъра за градска мобилност, НА „Пътна инфраструктура“, „Топлофикация“ – София, „Софийска вода“, ВиК и представител на „ЧЕЗ разпределение България” АД.
„Досега не сме виждали как фирмите, с които имаме договори, извършват зимното почистване, затова е нормално да се инициира подобна среща. Ще проверим готовността им да чистят снега и да поддържат улиците в София. Не очаквам да има сериозни проблеми, защото фирмите са извършвали зимна поддръжка в други градове, а и от страна на Столична община са осигурени всички необходими средства“, коментира пред „Класа“ зам.-председателят на групата на ГЕРБ в СОС и член на постоянната комисия по екология Николай Стойнев.
„Тази зима в Столична община ще има нова ситуация, при която може да се получи така, че в едни райони да е изчистено, а в други да не е“, каза пред „Фокус“ председателят на групата на БСП в СОС Жельо Бойчев. Според социалистите в София има риск фирмите да не успеят да изпълнят ангажиментите си, защото е трябвало да влязат в тази дейност „в 12 без 5“


ЕК ще съди България заради столичния боклук

Европейската комисия ще съди България в Съда на Европейските общности заради липсата на интегрирана система от инсталации за обезвреждане на битовите отпадъци в София, съобщиха от комисията в петък. Според министър Нона Караджова обаче комисарите не са взели предвид допълнителната информация, изпратена в Брюксел в началото на ноември. От 1 януари 2009 г. работят три инсталации за предварително третиране на битовите отпадъци с капацитет 350 000 тона и така депонираният отпадък намалява с 60%. Останалото количество се депонира на сметището в Суходол, което има всички разрешения, аргументираха се от МОСВ. „Все още не е напълно сигурно дали ще започне дело, но то би могло да продължи повече от две години. За това време ще представим всички необходими доказателства“, обясни Караджова по БНР. Не се знае какви глоби ще плащаме, но те могат да достигнат 50 000 евро на ден.

Станете почитател на Класа