Русия може да придобие АЕЦ в чужбина

Русия за първи път може да има АЕЦ зад граница, пише в броя си от вчера руският в. „Комерсант“. Москва не успя да уговори България да вземе кредит за АEЦ „Белене“ и сега Русия е готова да финансира строежa. В продължение на две години в АЕЦ-а ще бъдат вложени 1,9 млрд. евро. В замяна на това Русия може да получи 80% от акциите.
За България ще има опция да си откупи този дял, но ако София не се възползва от това, Русия ще дострои АЕЦ- а и ще го запази като своя собственост. Вложенията могат да се възвърнат, ако централата започне да продава енергия на свободния пазар. Според ръководителя на „Росатом" Сергей Кириенко Русия е готова да стане акционер в „Белене“, като размерът на участието й трябва да бъде определен от София. В момента България контролира 51% от акциите на консорциума за строителството на бъдещата атомна електроцентрала, припомня изданието.
Българският енергиен холдинг обяви конкурс за избор на финансов консултант, който трябва в рамките от половин година до две да определи новата схема за финансирането на проекта и да определи инвеститора. Но Кириенко заяви, че тази работа може да започне още през март, когато ще бъде завършена „техническата обработка" на условията.
Новата схема ще позволи на Русия да контролира „Белене“. Ако не бъде намерен нов инвеститор, а България не може да финансира строежа, Москва е готова да влага свои средства, за да продължи строителството. На София е предложен вариант, при който по време на строителството Русия да получи до 80% от акциите на АЕЦ „Белене". Ако няма успех в привличането на инвеститор, с останалите 20% България ще може да дофинансира края на строежа. София е получила и предложение да изкупи руския дял. Но ако тя не се възползва от това, Русия ще запази централата като своя собственост. В сделката Русия участва в ролята на банка, която дава средства на компаниите с условие за конвертиране на заема в акции, ако средствата не се върнат, отбелязва старши аналитикът на финансова къща „Откритие" Павел Попиков.
Проектът АЕЦ „Белене“ трябва да бъде спрян незабавно, той ще ни ощети много, каза вчера пред ПРО.БГ лидерът на СДС Мартин Димитров. „Белене“ е като една бомба, която може да взриви дори стабилността на кабинета. Работата по него ще утежни данъкоплатеца в следващите 20-30 години, посочи той. По повод предложения заем от Русия в размер на 2 милиарда евро лидерът на СДС каза: „Човек трябва да е внимателен, когато са щедри с него. Интересът на Русия ми е ясен – тя иска да има централа в ЕС. Интересът на България обаче не ми е ясен, този проект трябва да бъде спрян веднага.“
Според депутата от Коалиция за България и бивш енергиен министър Румен Овчаров мажоритарното ни участие в АЕЦ „Белене“ е единственото възможно. Пред Нова телевизия той оцени руското предложение за финансово участие като „нелошо“, защото, ако се намери инвеститор, парите ще бъдат възстановени, но ако не – тя ще участва дялово. Овчаров призова този проблем да не се политизира.
Предстои по проблема за АЕЦ „Белене“ утре в парламента да бъде изслушан министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.



Строителството на АЕЦ „Белене“ ще започне до 5 г.


Георги Велев, Дюселдорф, Германия
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

До 5 години очаквам да започне строителството на АЕЦ „Белене“ в България, каза Род Кристи, президент на „Дженерал електрик“ за Централна и Източна Европа, Русия и ОНД. По думите му освен в България строителство на нови ядрени мощности ще има и в Румъния, Полша, Чехия, Турция, Франция и Великобритания. Според Кристи възможно е изграждане на атомна централа да започне в Италия и САЩ.
От „Дженерал електрик“ добавиха, че няма да участват в строежа на АЕЦ „Белене“, защото избраната технология е руска и те не се интересуват от подобни проекти. Компанията ще представи свой проект за строителството на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. В момента тя е в процес на издаване на лицензия за нов ядрен реактор трето поколение, който може да бъде изграден за 39 месеца. Все още обаче се уточнява колко би струвало строителството му. Предвижда се реакторите на „Дженерал електрик“ да бъдат с мощност 1500 мвт и да работят 30 години. За сравнение - в офертата на руската „Атомстройекспорт“ за строежа на АЕЦ „Белене“ е записано, че реакторите ще бъдат изградени за 59 месеца, но се очаква да работят 60 години.

Станете почитател на Класа