ДСБ: Това е саботаж, опозицията: голяма секира

Предполагам, че някой некоректен член на Тристранния съвет е изнесъл предварителна разработка на експерти и ги е дал на медиите, което е саботаж. Не съм убеден, че тези антикризисни мерки са предложени от финансовия министър, заяви в парламента вчера председателят на ДСБ Иван Костов. Той бил запознат с документ, наречен „20 идеи на експертите”, но не смята, че Дянков стои зад него. „Ако сме нормална демокрация, тези мерки трябва да отидат на първоначална експертиза сред работодателите и профсъюзите”, коментира Костов. Според Костов е напълно приложимо някои от привилегиите на държавните служители да бъдат ограничени, защото администрацията е раздута с над 150 хил. новоназначени администратори, от които страната няма нужда.
Лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров каза, че в криза не трябва да се налагат нови данъци, и предупреди, че непопулярни мерки на правителството ще имат неблагоприятни последици. Той предложи да се предприемат продажби на държавни имоти и посочи като пример сгради на Министерството на отбраната.
От ДПС настояват да се провери дали правителството стои зад разгласените антикризисни мерки. Според депутата Хасан Адемов предложенията са „категорично неприемливи“. „Аз съм убеден, ако мога така да се изразя, че това е „голямата секира” с надеждата следващите мерки да бъдат „преглътнати” по-лесно под формата може би на по-малка секира”, коментира Адемов. Той категорично застана зад идеята да има антикризисни мерки, но те да са подкрепени от всички парламентарно представени сили.
Антон Кутев от Коалиция за България пък коментира, че антикризисните мерки на правителството са абсолютно безпрецедентни, но няма да решат проблема. По думите му в държавата не са много разходите, а са малко приходите.

Станете почитател на Класа