СГС не успя да открие бивши министри

Софийският градски съд не успя вчера да открие трима министри от кабинета „Станишев“ и това стана причина за пореден път да се отложи делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев. Вицепремиерът по еврофондовете Миглена Плугчиева, финансовият министър Пламен Орешарски и министърът по европейските въпроси Гергана Паси трябваше да свидетелствата по делото, но се оказаха нередовно призовани. Обвинението обаче заяви, че държи на показанията на тримата като свидетели, и съдът разпореди да бъде направен нов опит да се открият актуалните им адреси.
Бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев е подсъдим заради раздаване на обществени поръчки за ремонт на пътища на фирмите на двамата си братя, заради което и получи прозвището Батко. Според обвинителния акт в периода 2006-2007 г. той е одобрил сключването на договори между ръководената от него агенция и фирмите "Биндер" АД, "Имот" ООД и гражданското сдружение "Инфраструктурни обекти" с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. Поръчките са на стойност над 120 млн. лева и са сключени при явен конфликт на интереси между възложителя и изпълнителя, пише в обвинението.
Показания вчера даде представителят на България в ЕС Бойко Коцев. Той разказа какви са били мотивите на Европейската комисия да спре междинните плащания по пътните проекти - случаят с бившите служители на пътния фонд Иван Лилов и Любомир Владимиров, които бяха арестувани за подкуп, както и конфликтът на интереси, свързан с Веселин Георгиев. Според Коцев констатацията на Брюксел била, че в България не е имало ефективна система за контрол върху проектите.
Съдът реши делото, което е едно от 12-те дела, наблюдавани с особен интерес от ЕК, да продължи на 20 април.

Станете почитател на Класа