Новият министър по еврофондовете поиска 33 дни толеранс

Новият министър по еврофондовете Томислав Дончев, чието назначение беше гласувано вчера в парламента, поиска 33 дни толеранс, за да се видят резултатите от работата му. Той бе избран вчера със 130 гласа „за“, 56 „против“ и 7 „въздържали се“. Премиерът Бойко Борисов мотивира промяната в структурата на МС с думите, че така правителството ще работи по управлението на еврофондовете много по-добре. „Почти всяка седмица България се глобява от Европейската комисия с десетки милиони лева, които вече минават в стотици. Вчера – 49 млн. лв., а преди една-две седмици – 40 млн. лв., преди това ни глобиха за заменките“, заяви Борисов.
„Първата ми задача ще е добрият баланс между стриктния контрол върху еврофондовете и намаляване на бюрократичния товар. Ще запазя и подобря диалога с ЕК“, каза Дончев. Той обеща да не прави резки революционни движения в системата за усвояване на еврофондовете, а да вдигне “бавно и внимателно налягането в системата, да не би някоя ръждива тръба да се спука“.
Аргументите на опозицията
Основният аргумент на опозицията от БСП и ДПС да не подкрепят предложението бе, че ГЕРБ първоначално са закрили поста на вицепремиер по еврофондовете, който бе наложен от тройната коалиция с идването на Меглена Плугчиева. „Не беше дадено обяснение защо 8 месеца след сформирането на Министерския съвет, управляващите променят на 180 градуса позицията си“, заяви от парламентарната трибуна бившият премиер Сергей Станишев. Той каза, че закриването на вече съществуващия пост в предишното правителство е било тежка управленска грешка. Според зам.-председателя на ДПС Лютви Местан ГЕРБ безусловно са отхвърляли всичко, наследено от предишните управляващи. ДПС и БСП обвиниха още „Атака“ и Синята коалиция, че през 2008 г. не са подкрепили Меглена Плугчиева за този пост, а сега гласуват за предложението на ГЕРБ.
Идеи за заплати
Заради структурната промяна МС отложи за следващото си заседание въпроса дали да бъдат орязани бонусите на служителите, които работят по еврофондовете. „Заплащането на администрацията, работеща по европроектите, трябва да зависи от персоналните им заслуги и постиженията на дадено звено“, каза вчера Дончев. Той коментира, че за 360 или 400 лева заплата няма как да се привлекат добри експерти.

Станете почитател на Класа