Цветанов: Ще отида във ВСС, когато има арестуван съдия

Ана Михова
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Вътрешният министър Цветан Цветанов ще се отзове на поканата на ВСС да се срещне с висшите магистрати само по важен повод. Това стана ясно вчера от думите на МВР шефа след срещата му с вътрешния министър на Бавария Йоахим Херман. Запитан дали ще присъства на заседанието на съдебния съвет, каквато покана му беше отправена преди седмица, Цветанов отговори, че за да отиде, трябва да има нещо важно, с което да ги запознае. „Може би някой арестуван съдия, за да бъдем по-обективни в оценките, които даваме“, уточни той. На въпрос дали е време да бъде арестуван и съдия, щом има за какво, вместо само да се правят намеци, министърът обясни, че това е много трудно, тъй като корумпираните магистрати знаели как да се представят. В подкрепа на тезата си Цветанов цитира зам.главния прокурор Валери Първанов, който преди дни разказа, че в подслушани разговори магистрати не споменавали директно подкупи, а говорили за доставка на кошници с плодове.
Междувременно вчера ВСС посвети цялото си заседание на дискусия как да изчисти името си. „В момента всички сме в кюпа“, каза Галина Захарова, член на съвета. Тя, а и други нейни колеги изразиха готовност да бъдат разследвани. „Ситуацията е парадоксална и безпрецедентна, защото общественото недоверие и искрите между властите достигнаха взривоопасна точка", каза Захарова и призова главния прокурор Борис Велчев да съдейства за диалог между съдебната и изпълнителната власт. Обвинител №1 изрази готовност да посредничи, но заяви, че няма как да се разследват членовете на ВСС, защото няма данни те да са извършили престъпления. Шефката на инспектората към ВСС Ана Караиванова пък поиска „прокуратурата да не казва само колко проверки прави, а да видим резултатите“. Репликата й предизвика Велчев да заяви, че не дължи обяснения на инспектората и няма да изпрати нищо, докато не го поискат официално.
Повод за дискусията във ВСС стана Панайот Ганков от Върховния административен съд, който бе извикан да дава обяснения дали е бил на маса в ресторант с единия от братя Галеви – Ангел Христов, каквато информация се появи в сайта bnews. Ганков разказа пред колегите си, че не е разбрал, че е бил в един ресторант с Ангел Христов, когото въобще не познавал, а е отишъл там със сина си. В тази връзка магистратите обсъдиха какво да правят, ако се озоват в ресторант с представител на ъндърграунда - дали да плащат сметката и да напускат, или все пак да си изядат вечерята.
Цони Цонев, шеф на етичната комисия, коментира идеята на Цветанов да се намали броят на ВСС, като се премахне парламентарната квота, така:„Ние сме готови на всички реформи, от които се очаква да се подобри работата на съдебната власт“. Но уточни, че подобни промени трябва да бъдат направени от Великото Народно събрание.
Междувременно ВСС свали от ръководния му пост зам.-председателя на Окръжния съд в Плевен Николай Господинов, който е говорил 53 пъти с Красимир Георгиев – Красьо Черничкия.

Станете почитател на Класа