Съкращават 31% от администрацията в МО

31 на сто от администрацията в МО ще бъде съкратена в началото на май. Това стана ясно от думите на министъра на отбрана Аню Ангелов в предаването „Неделя 150“ по БНР вчера. В момента тя е 1400 души. От тях ще бъдат уволнени 420 души, очаква се от ИА „Социални дейности на МО “, където в момента работят 800 души, да си тръгнат 300 служители.
„Аз съм направил всичко необходимо, за да може Министерството на отбраната по някакъв начин, бих казал по магьоснически начин, да се вмести в рамките на бюджета за 2010 г.”, заяви още Ангелов. По думите му няма друго министерство, което да е ощетено с половин милиард лева в сравнение с миналогодишния си бюджет. Министърът добави, че тези съкращения в администрацията се правят и защото тя трябва да работи ефективно, а в момента не е така. „Затова ще има и преструктуриране на дирекции в МО, затова са и съкращенията, които ще настъпят към 6 май във висшите командни звена, защото те са безкрайно много раздути и съответстват на 120-хилядна армия, а не на 32-хилядна армия“, добави Ангелов.
Той поясни, че тези крачки се предприемат, за да може да се облекчи бюджетът на военното министерство и да има средства за текуща издръжка, каквито сега въобще липсват. „Да не говорим за модернизация и дори за поддръжка на съществуващото въоръжение“, допълни военният министър. „И ако и тези средства, които аз сега формирам чрез съкращения в администрацията ми, се отнемат под формата на някакво намаляване в абсолютни размери на фонд работна заплата и на тази основа да бъдат взети от Министерството на финансите, аз просто не мога да се справя с тази много трудна задача“, категоричен беше Ангелов.
По повод протестите на военните министърът каза, че според него те са намерили един достоен начин да изкажат своето отношение по предложението сами да си плащат осигуровките. Той добави, че не е ходил на протест на военните, а в петък се е срещнал с военнослужещите от Пловдивския гарнизон. „Направих го с една- единствена цел – да чуя тяхното мнение по редица проблеми, които има в армията и в Министерството на отбраната, включително и грешки на предишното и на сегашното ръководство на МО“, добави министърът. Той отново припомни, че още през 1995 г. със Закона за въоръжените сили е въведено правилото държавата да плаща осигуровките на военните, които са били първа категория, и те са получили това право.

Станете почитател на Класа