Ще продаваме поне три дипломатически имота в чужбина

Антония Коцева
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Поне три български дипломатически имота в чужбина ще бъдат продадени, два от които са в Германия, съобщи вчера на брифинг говорителят на МВнР Весела Чернева.
Става дума най-вероятно за имоти на вече закрити посолства или на такива, които ще бъдат затворени. Все още се проверяват законовите процедури и скоро ще бъдат внесени за разглеждане на закрито заседание в Министерския съвет. Миналата седмица външният министър Николай Младенов съобщи пред Нова тв, че имотите трябва да бъдат продадени спешно, за да бъде подкрепен бюджетът. От сделките външно министерство очаква постъпления от 8 млн. лв. до края на годината.
Весела Чернева съобщи също, че през април и май ще бъдат отворени биометрични гишета за приемане на заявления за новите лични документи в още 9 български консулски служби - в Минск, Атина, Солун, Тел Авив, Никозия, Бейрут, Дубай, Лисабон и Дамаск. В периода от юни до декември ще бъдат открити и в Сараево, Делхи, Джакарта, Техеран, Пекин, Шанхай, Хавана, Исламабад, Новосибирск, Екатерининбург и Претория.
От МВнР информираха за проблеми при подаване на заявления за новите документи. Процедурата била бавна, защото служителите в консулствата въвеждали данните от заявленията на ръка.
От вчера в МВнР са получени документи от 15 консулства и са приети 111 молби.
За закупуване на техническо оборудване за консулските отдели – компютърни конфигурации, програмни продукти и лицензи, ще бъдат отделени 1 272 000 млн. лева по програмата за присъединяване към Шенген.

Станете почитател на Класа