РЗС постави на Борисов неизпълними условия за импийчмънта

Райко Байчев

Нужните 161 гласа за импийчмънт на президента Георги Първанов по всяка вероятност няма да бъдат събрани днес в парламента. Вчера вечерта от РЗС поискаха почти неизпълними условия от премиера Борисов – лично да заяви пред политическия съвет на партията в централата им на бул. „Раковски“ 108 дали иска подкрепата на партията както по въпроса за импийчмънта, така и за управлението на ГЕРБ. Янев настоя премиерът да отговори и дали подкрепя тяхната кауза за провеждане на избори за Велико Народно събрание с цел приемане на нова конституция.
В понеделник Яне Янев поиска премиерът да се отрече от думите си, че исканият импийчмънт е заради критиките на президента срещу правителството. Янев каза, че това не е основателна причина, и поиска от Борисов да промени становището си до 17 часа вчера. От ГЕРБ изпратиха декларация, в която се казва, че „оперативното ръководство на ГЕРБ и лидерът на партията Бойко Борисов стоят твърдо зад мотивите, подписани от 162-ма народни представители“ - които не са критики срещу правителството, а нарушение на конституцията, касаещо личната неприкосновеност на Симеон Дянков. Така ГЕРБ индиректно се съгласи с искането на Янев, но това се оказа недостатъчно за РЗС, които поискаха Борисов да отговори персонално. Очаква се днес в парламента народните представители да дебатират около импийчмънта.
„Над 50 хиляди подписа са събрани до момента в подкрепа на президента Георги Първанов“, съобщи вчера депутатът от левицата Стефан Данаилов.

Станете почитател на Класа