Импийчмънтът не стигна до Конституционния съд

Мария Матеева
Райко Байчев

Първият импийчмънт в най-новата ни история няма да стигне до Конституционния съд. Вчера в 15,41 часа 155 депутати от ГЕРБ, Синята коалиция, „Атака" и трима независими подкрепиха искането за предсрочно отстраняване на президента Георги Първанов, 72-ма от БСП и ДПС бяха против, нито един не се въздържа. Минимум 161 депутатски гласа бяха нужни, за да има парламентарно одобрение на процедурата. Седмината депутати от РЗС, които сами се определиха като ключ към отстраняването на Първанов, отсъстваха цял ден от залата. „Нищо не сме искали и няма да поискаме от Бойко Борисов. Сега, ако ще да предлага всичко, ние не го желаем. Искаме му само оставката", заяви лидерът на РЗС. Пет часа преди гласуването партията на Яне Янев обяви, че няма да го подкрепи, въпреки че е сред вносителите на предложението и са положили подписите си под мотивите. Според РЗС премиерът Бойко Борисов обърнал импийчмънта на президента в „скрит вот на доверие към правителството“. Хората на Янев поискаха и оставката на премиера, защото според тях „вместо да гаси, той създава пожари във всички сфери на управлението“. Лидерът на ДПС Ахмед Доган също не беше в пленарна зала.
Дебатите по опита за сваляне на президента продължиха над шест часа, а БНТ и БНР ги излъчваха пряко.

Обвиненията към президента

От ГЕРБ бяха категорични, че записът на разговора на Георги Първанов с финансовия министър Симеон Дянков от 5 март, който беше публикуван на сайта на президентството, нарушава конституцията и е целенасочена атака срещу цялото правителство. „Цялата кампания срещу Симеон Дянков е, защото той се е превърнал в символ на това управление“, обясни Красимир Велчев, съпредседател на ПГ на ГЕРБ. "Президентът ясно осъзнава, че така атакува цялото правителство“, обясни Велчев. От партията на Борисов бяха категорични, че президентската институция се използва за прокарване на нова политическа сила и такива нарушения заслужават задействане на процедура за импийчмънт.
Импийчмънтът не бива да се превръща в дебат за работата на кабинета, обяви и съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. „Като истински сътрудник на ДС Първанов е записал Дянков. Трябва да отговаря за това, а Дянков никога не е казвал, че Първанов е млад милиардер”, подчерта Костов. "Причината да се води този дебат е самият Първанов – Гоце”, допълни още той.

РЗС връща услуга на БСП

„Връщане на услуга“ на БСП от страна на РЗС – това заподозря в променливото поведение на партията на Яне Янев съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. „Трябва ли да напомня думите на Овчаров на техния пленум, на който каза: „Създадохме РЗС и направихме грешка. Направете сметка дали сега Шесто не се връща обратно ?“ попита Велчев. „РЗС, както е типично за нея, обърна резбата и сега БСП трябва да са доволни, че са я създали“, обясни и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Според него защитата на БСП и ДПС за президента е все едно „Джак Изкормвача да изнася лекция за жертвите на серийните убийци“.

Скандалът „Сидеров – Кутев“

Сидеров успя да се замеси и в остър скандал с депутата от КБ Антон Кутев. „Днес ще сме свидетели на нещо, което народът ще определи като шоу. Моралните упреци от човек като Сидеров, с такава биография, не могат да бъдат приети“, обясни Кутев. Депутатът от левицата не пропусна да припомни и че Сидеров е „човекът, който замеряше стюардесите с кюфтета“. Лидерът на „Атака“ също не му остана длъжен. „Вие, с вашия морал на собственик на фирма за долно бельо, нямате право да сте тук, защото сте синове и внуци на тези, които избиваха българския народ“, обясни от трибуната той. Караницата между двамата завърши, след като председателят на НС Цецка Цачева изгони Кутев от пленарна зала заради настойчивите му опити да отвърне на Сидеров, макар и да е изчерпал процедурното си право на дуплика. Малко след това Кутев заяви в кулоарите на НС, че управлението на ГЕРБ било „мека диктатура“ и демокрация ще има само „когато Борисов отиде на съд“. Не по-малко остър към правителството беше и колегата му от левицата Петър Курумбашев, който пък коментира опита за сваляне на президента с думите: “На крива ракета президентът й пречи“. Ивелин Николов от БСП пък направи връзка с акциите на МВР и определи проточилия се дебат като операция „Смешниците“.

Президентът коментира утре

Въпреки определеното по процедура време за изказване президентът Георги Първанов не беше в пленарна зала. Държавният глава ще коментира импийчмънта на специална пресконференция в президентството, насрочена за 13 часа днес. В 11 пък той събира членовете на инициативния комитет по издигането му в НДК.
Общо 110 хиляди подписа на граждани в защита на Първанов бяха представени вчера по време на дебатите.

Станете почитател на Класа