Новият брой на сп. "Европа 2001" е посветен на музея "Борис Христов"

„Европа/2001" е издание, което по традиция поставя на фокус културата на отделна държава, но за първи път посвещава целия си брой на един отделен музей - Музеят „Борис Христов" като разказва за историята му и за настоящето му като оазис за изява на млади творци.
„Чрез този богато илюстрован брой списанието се вглежда отново в различни аспекти от личността на артиста, педагога и дарителя Борис Христов. – казва Елена Драгостинова – директор на Музея – Улавяме моменти от живота на дома в София – сега музей и музикален център. И в пътя към сбъдването желанието на Борис Христов: високите еталони – житейски и артистични, да имат своето потвърждение в днешния ден на българската култура."
Автори на спомени, анализи и неразкривани досега истини за житейския и творчески път на артиста са Георги Йорданов, Александър Йосифов и Елиана Митова.
Виолета Цонева проследява дългия път до читателя на романа „Любов и талант", писан в продължение на десетилетия от голямата любов на Борис Христов – Пенка Касабова.
Пламен Бейков разказва за бащата на прославения певец – Кирил Христов Совичанов – един българин, който с начина си на живот и с труда си носи „светлинката на възраждането"
Елена Драгостинова представя в статията си софийския дом - жив мемориал на великия артист, педагог и дарител, както и основните проекти на Музея/Музикален център „Борис Христов", в които взимат участие стотици млади автори и изпълнители и майстори в различни изкуства.
Част от пищните илюстрации са от архива на Музея и от изложбата „Костюми и роли от оперната сцена", с която Музеят гостува в редица културни центрове на Европа.
Представени са и редица музиканти – участници в програмите на Музея, както и художниците Марио Лишевски и Стефан Прокопиев, осъществили първите си изложби в този дом.
Във вълнуващ фоторазказ Свегослав Чулин представя своя поглед към Рим и към вилата на Борис Христов във Вечния град – някогашната Българска академия за изкуство и култура, а днес – Български културен институт.

Встъпителните думи в броя са на Ирина Бокова – генерален директор на ЮНЕСКО, чийто текст носи заглавие „Почит към Борис Христов", и на министъра на културата Вежди Рашидов, който определя музея „Борис Христов" като микросвят на паметта и окрилението.
Гостите на това събитие ще имат и възможността първи да видят откъси от новия документален филм „Сбъдване на мечти" на режисьора Йордан Бойчев и сценарий - Елена Драгостинова.
Списанието и филма са осъществени с подкрепата на Министерството на културата и са част от Единайсетия фестивал на изкуствата „Борис Христов".

 

-------------------------

МУЗЕЯТ „БОРИС ХРИСТОВ" И СПИСАНИЕ „ЕВРОПА/2001"
ОТПРАВЯТ КЪМ ВАС ЛЮБЕЗНА ПОКАНА
да присъствате на

ПРЕМИЕРАТА
НА НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ „ЕВРОПА/2001",
ПОСВЕТЕН НА БОРИС ХРИСТОВ

8 юни, понеделник, 18.30 часа в Музея „Борис Христов", ул. Цар Самуил 43

 

 

 

Станете почитател на Класа